Trump szerint Amerika három évvel ezelőtt még nagy nemzet volt

Donald Trump exelnök, aki jelenleg ismét republikánus elnökjelölt, egy Michiganben tartott kampányeseményen beszélt arról, hogy Amerika három évvel ezelőtt még egy nagy nemzet volt, és hamarosan ismét az lesz.

A republikánus politikus szavai azonban kisebb zavart keltettek, mivel három évvel ezelőtt, vagyis 2021-ben már nem ő töltötte be az elnöki posztot, hanem Joe Biden, aki 2020 novemberében győzte le Trumpot az elnökválasztáson, és 2021 januárjában lépett hivatalba.

A Huffington Post emlékeztet arra, hogy Trump valószínűleg csak egy nyelvbotlás áldozata lett, amikor azt mondta, hogy "három évvel ezelőtt még egy nagy nemzet voltunk". A helyes megfogalmazás valószínűleg az lett volna, hogy "három évvel ezelőttig" volt Amerika nagy nemzet.

Trump és követői gyakran támadják Joe Bident, aki szerintük öreg és demens, az ehhez hasonló elszólásokra hivatkozva. Biden nemrégiben viccelődött azzal kapcsolatban, hogy bár valóban 81 éves, mégis egy felnőtt emberként indul a választáson egy hatéves ellen.

Az elmúlt időszakban Trump frissessége és mentális egészsége is kérdésessé vált, miután többször előfordult, hogy elaludt saját büntetőperének tárgyalásán.

Az amerikai gazdaság jelenlegi helyzete is aggodalomra ad okot. A FED elnöke, Jerome Powell szerint az infláció még mindig túlságosan magas, és az előttünk álló út bizonytalan. A mennyiségi szigorítás enyhül, de a vásárlók az infláció ellenére is költekeznek, ami különösen a szegényebb rétegeket érintheti hátrányosan. A FED célja a 2%-os infláció, de a valós számok 2,7% és 2,8% között mozognak, figyelembe véve az energia- és élelmiszerárakat is. A gazdaság stagnálása és az infláció együttes jelensége, a stagfláció veszélye fenyeget, amit Nouriel Roubini többször is megjósolt. A GDP növekedése csupán 1,6% volt az első negyedévben, annak ellenére, hogy a Biden-kormányzat mindent megtett a gazdaság fellendítése érdekében. A munkabérköltségek növekedése is jelentős, mivel Biden célja az amerikai ipar újraiparosítása és a gyártás visszahozása az outsourcing évtizedeiben külföldre települt helyekről.

Powell és a FED türelmet kérnek, mivel nem akarnak elhamarkodottan dönteni. A döntéshozók között nincs egyetértés a kamatpolitikát illetően, így a döntés az, hogy minden marad a régiben. A kamatcsökkenésre, amely fokozná a beruházási kedvet, csak az év utolsó negyedévében számíthatunk. Powell hangsúlyozta, hogy a politikai helyzetet ki akarják zárni a döntéshozatalból, utalva az elnökválasztási kampányra. A Wall Street Journal információi szerint Trump környezetében olyan törvénymódosítást készítenek elő, amely nagyobb szerepet szánna az Egyesült Államok elnökének a Fed döntéseiben. Trump korábban bolondnak nevezte Powellt, mert a FED kamatot emelt 2018-ban. Ezzel szemben Powell, akit egyébként még Donald Trump nevezett ki és Biden meghosszabbította mandátumát, sajtóértekezletén most hangsúlyozta: “mi az egész amerikai népet szolgáljuk”.