Scholz és Macron titkos vacsorája a kínai elnök látogatása előtt

Olaf Scholz német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök csütörtök este Párizsban találkozik, hogy megvitassák az Európai Unió és Kína közötti politikát, néhány nappal Hszi Csin-ping kínai elnök európai látogatása előtt.

A német és a francia vezető, valamint feleségeik egy párizsi étteremben vacsoráznak, ahol a politikusok tanácsadói nélkül tárgyalnak egymással. A találkozó fő témája Hszi Csin-ping látogatása lesz, aki vasárnap érkezik Franciaországba három napra, mielőtt Szerbiába és Magyarországra utazna.

Scholz és Macron a múltban többször is összetűzésbe kerültek, legutóbb februárban, amikor Macron a NATO szárazföldi csapatainak Ukrajnába küldése lehetőségét vetette fel, amit a német kancellár határozottan elutasított.

A vacsorán Scholz tájékoztatja Macront a Hszivel Pekingben folytatott találkozójáról, és várhatóan megvitatják az uniós politikát, valamint a katonai beruházásokat is. A két vezető nem ért egyet a kínai elektromos járművekre kivetett uniós vámok esetleges bevezetésével kapcsolatban.

Noah Barkin, a German Marshall Fund munkatársa szerint Macron megpróbálja majd meggyőzni Scholzt, hogy csatlakozzon hozzá és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökéhez a jövő héten a kínai vezetővel tartandó találkozóhoz.

Emmanuel Macron erőteljesen szorgalmazza az úgynevezett védelmi kötvények bevezetését, amely közös európai adósságkibocsátást jelentene a katonai beruházások finanszírozására, de a német kancellár ezidáig elutasította az ötletet.

Hszi Csin-ping kínai elnök Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására érkezik Magyarországra május 8-án. A látogatás egybeesik a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok helyreállításának 75. évfordulójával, és több kétoldalú egyezmény aláírására is sor kerül.

A kínai és a magyar vezetők közötti átfogó stratégiai partnerség az elmúlt években egyre szélesebb területeken halad előre. Horváth Levente, az Eurázsia Központ igazgatója szerint Magyarország és Kína hasonlóan gondolkodik a világrend alakulásáról, és a gazdasági együttműködés is hozzájárult a kapcsolatok elmélyüléséhez.

Sajtóhírek szerint a kínai elnök magyarországi látogatásának egyik napján Pécsre is ellátogat, ahol egy autógyár építésének bejelentésére kerülhet sor.