Összecsapások a Los Angeles-i egyetemen

A Los Angeles-i UCLA egyetemen erőszakos jelenetek tarkították a keddi napot, amikor palesztinbarát tüntetők és Izrael-párti csoportok kerültek összetűzésbe. A rendőrség kemény intézkedéssel próbálta helyreállítani a rendet, melynek következtében szerdán még több demonstráló gyűlt össze.

A New York-i Columbia Egyetem Cuny campusán történt rendőri beavatkozás után, ahol 280 embert vettek őrizetbe, a figyelem most a kaliforniai UCLA egyetemre terelődött. A rendőrség fellépése a Columbia diákjai ellen tovább szította az indulatokat.

Tegnap több amerikai egyetemen is palesztinbarát tüntetések folytatódtak, melyek során rendőri beavatkozásra került sor Wisconsinban és Dallasban is. Ezen felül hétfőn a Texasi Egyetem austini campusában is több embert őrizetbe vettek a rendőrök, míg a Kaliforniai Állami Műszaki Egyetemről egy oktatót is elvittek.

A UCLA campusán kialakult összecsapásokat követően a rendőrség szerdán még nagyobb erőkkel vonult fel. Rohamrendőrök érkeztek a helyszínre, és szemben álltak a palesztinbarát tüntetőkkel, melyet a nemzetközi sajtó, köztük a Guardian, a CNN és az Euronews is élőben közvetített. A rendőrök hajnali rajtaütésben felszámolták a palesztinpárti diáktüntetők táborát, miután előző éjjel Izrael-szimpatizáns ellentüntetők támadtak rá a táborra.

Kaliforniai idő szerint éjszaka a rohamrendőrök körbekerítették a tüntetők egy csoportját, a később érkezőket pedig elválasztották tőlük, majd mindenkit felszólítottak, hogy hagyják el a területet. Az egyetemen már az előző nap sem tartottak órákat, és minden jel arra utal, hogy csütörtökön is zárva maradnak az épületek.

Az amerikai egyetemeken hetek óta tartó palesztinbarát tüntetések gyakran izraelellenessé válnak, és több helyen Izrael-párti tüntetések is kísérik ezeket, ami a los angeles-i eseményekhez vezetett. A rendőrök korábban többször is felszólították a területfoglalókat a távozásra, miután az egyetem vezetése törvénytelennek nyilvánította a gyülekezést. Az oszlatás egyik előzménye egy kedd éjszakai heves összecsapás volt, amikor is Izrael-szimpatizáns ellentüntetők intéztek meglepetésszerű támadást a tábor ellen.

Az országszerte zajló egyetemi tiltakozásokat szervező Diákok az Igazságért Palesztinában, a rendőrök megjelenése után minden követőjüket az egyetemhez szólította, ahol az esti órákban több száz fős tömeg tüntetett, részben a palesztinok pártján, részben Izrael, valamint a rendőrség ellen. A rendőrség csütörtökön hajnalban könnygázt, gumilövedékeket és villanógránátokat is bevetett a sorfalat álló, barikádokat emelő hallgatók ellen, és hamar megtisztították a területet. A rendőrök cikkünk megjelenése idején továbbra is farkasszemet néznek a kiszorított tüntetők egy részével, de a CNN helyszíni tudósítása szerint a feszültség mérséklődni látszik.

Az egyetem vezetése a felelősök megnevezése, és az atrocitások súlyozása nélkül elítélte a „szörnyűséges erőszakot”, mely során 15 ember sérült meg. Az egyetem távoktatást rendelt el, és felfüggesztéssel fenyegette meg az egyetem területén felbukkanó hallgatókat. Gene Block kancellár már kedden szabályellenesnek nyilvánította a palesztinpárti tábort, mondván „az egyeteme elismeri a békés tiltakozás jogát, de elítéli azt a fajta aktivizmust, mely a tudományos és oktatási küldetésünket akadályozza, és a közösség egyes tagjainak megfélemlítésére, zaklatására törekszik.

Az UCLA kampuszán történtek újabb epizódját jelentik az Egyesült Államok egyetemein végigsöprő tiltakozáshullámnak, melyet az váltott ki, hogy a New Yorkban található – közel-keleti fakultásairól és proteszt-hagyományairól híres – Columbia Egyetem elnöke a palesztinpárti tüntetők „zaklató és megfélemlítő viselkedésére” hivatkozva ráhívta a rendőrséget a kampuszon sátortábort verő diáktüntetőkre, akik közül többet felfüggesztett. Azonban az egyetemi vezetés lépései csak olajat jelentettek a 2023 október 7-e óta változó intenzitással lángoló tűzre. A Columbia egyetem diákjai épületeket kezdtek elfoglalni, és országszerte 30 egyetem csatlakozott az akcióhoz, a rendőri erők pedig összesen 1600 embert tartóztattak le.

A tüntetők és a rendőrök között kisebb összecsapásokra is sor került, és különféle tárgyakkal dobálták meg a rendfenntartókat. Ezt követően az egyenruhások visszavonultak a Royce Hall előtt felállított tábortól, majd több tucatnyi rohamrendőr érkezett meg a helyszínre, gumibottokkal, és pajzsokkal felszerelve, és felsorakoztak a tüntetők előtt, miközben a tüntetők azt skandálták: „Nem megyünk el!”.