A horvát államfő gengszternek nevezte az alkotmánybíróság tagjait

Zoran Milanovic horvát államfőt az alkotmánybíróság döntése értelmében kizárta a kormányalakítás lehetőségéből, és kijelentette, hogy nem töltheti be a miniszterelnök posztját.

A horvát alkotmánybíróság megállapította, hogy Zoran Milanovic államfő a választási kampány során az alkotmánnyal ellentétes magatartást tanúsított, és megkérdőjelezte a jogállamiságot, valamint a demokratikus többpártrendszert. Miroslav Separovic, a horvát alkotmánybíróság elnöke szerint Milanovic megsértette a testület március 18-i döntését, amely kimondta, hogy az államfőként nem lehetett volna jelölt a parlamenti választásokon, és nem vehetett volna részt politikai pártok tevékenységében.

Separovic hozzátette, hogy az államfő választásokon való részvétele összeegyeztethetetlen az alkotmányos renddel és az elnöki hatáskörrel. Az alkotmánybíróság ezzel felhívta a figyelmet arra, hogy a választási eljárás a politikai demokrácia iránti elkötelezettség legfontosabb próbája.

Az alkotmánybíróság határozatában kiemelte, hogy Milanovic nyilatkozatai és magatartása, valamint az, hogy nem mondott le az elnöki tisztségről a korábbi figyelmeztetés ellenére, olyan helyzetet teremtett, amelyben nem kaphat kormányalakítási mandátumot, és nem lehet kormányfő. A döntés mellett kilenc alkotmánybíró szavazott, hárman ellene voltak, egy bíró pedig nem vett részt a pénteki ülésen.

Milanovic a márciusi döntés után az alkotmánybíróság tagjait gengsztereknek nevezte, és állítása szerint ők a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) szolgálatában állnak. A választási kampány során többször is kijelentette, hogy ő lesz a miniszterelnök, és beszélt arról is, kiket szeretne kormányában látni.