Amerika már komolyan aggódik: az egész világra veszélyes fegyvert épít Oroszország

A Pentagon tisztviselői szerint Oroszország atomfegyvert kíván telepíteni a Föld körüli pályára, ami a világ teljes műholdhálózatára jelenthet veszélyt, miután az ország megvétózta az űrfegyverek telepítését tiltó ENSZ-határozatot.

A DefenseOne és a South China Morning Post információi alapján John Plumb, az Amerikai Egyesült Államok űrügyekért felelős védelmiminiszter-helyettese egy kongresszusi meghallgatáson kifejtette, hogy egy megfelelő pozícióban felrobbantott atomtöltet átmenetileg teljesen destabilizálhatja az alacsony föld körüli keringési pályát, ezzel megbénítva a világ szinte összes műholdját.

Plumb hozzátette, hogy ez a destabilizált állapot akár egy évig is fennállhat, és minden ország, minden szatellitjére kihathat. A Pentagon szerint Oroszország célja egy nukleáris fegyver fellövése az űrbe, amit az is alátámaszt, hogy Moszkva nemrég megvétózott egy az űr felfegyverzésének tiltását erősítő ENSZ-határozatot.

A védelmiminiszter-helyettes szerint a fenyegetés jelenleg nem azonnali, de középhosszú távon minden ország katonai, kommunikációs, meteorológiai és egyéb műholdjára veszélyt jelenthet az orosz tervek megvalósulása, függetlenül attól, hogy mely ország üzemelteti ezeket. Plumb kiemelte, hogy még az Oroszországgal baráti viszonyt ápoló államok, mint Kína, India, Irán és Észak-Korea műholdjai is veszélyben lennének, hiszen egy atomrobbanás nem különböztet meg a célpontok között.

Oroszország viszont tagadja, hogy szándékában állna az űr felfegyverzése. Plumb erre reagálva megjegyezte, ha ez igaz lenne, akkor Oroszország aláírta volna az említett egyezményt. A Pentagon egyik magas rangú tisztviselője első ízben erősítette meg, hogy az Egyesült Államok úgy véli, Oroszország nukleáris fegyver űrbe telepítésére készül, és ezzel kapcsolatban Kína is aggodalomra ad okot, mivel „egy olyan új, nukleáris eszközt hordozó műholddal kapcsolatos, műholdellenes képességet fejleszt, amelyet Oroszország [szintén] fejleszt”.

Plumb hangsúlyozta, hogy egy ilyen „válogatás nélküli” fegyver veszélyeztetné az összes műholdat, valamint a világ alapvető kommunikációs, tudományos kutatási, meteorológiai, mezőgazdasági, kereskedelmi és nemzetbiztonsági szolgáltatásait, amelyektől „mindannyian függünk”. Azt is mondta, hogy az alacsony Föld körüli pályát „használhatatlanná” teheti, és egy ilyen lépés „olyan mértékben fenyegető, hogy már most aggódnunk kellene miatta”.

Mit titkol Kína?

A megjegyzései azt követően hangzottak el, hogy a múlt héten Oroszország megvétózta az Egyesült Államok által kidolgozott ENSZ-határozatot, amely felszólította az országokat, hogy akadályozzák meg a fegyverkezési versenyt az űrben, ami Washingtonban azt a kérdést vetette fel, hogy Moszkva nem titkol-e valamit. Kína tartózkodott a szavazáson.

A mai vétó felveti a kérdést: Miért? Ha betartják a szabályokat, miért nem támogatnak egy olyan határozatot, amely megerősíti azokat? Mit titkolhattok?

– mondta Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete a szavazás után. Az állásfoglalás célja az volt, hogy minden államot felszólítson, hogy erősítse meg az 1967-es világűrről szóló szerződés betartása iránti elkötelezettségét, és felszólította őket, hogy aktívan járuljanak hozzá a békés felhasználás céljához és a földönkívüli fegyverkezési verseny megelőzéséhez.

Kettős felhasználás

Oroszország ENSZ-nagykövete, Vaszilij Nebenzia azzal vádolta Washingtont, hogy megpróbálja lejáratni Moszkvát, és bejelentette, hogy Oroszország hamarosan tárgyalásokat kezdeményez a tanács tagjaival a világűr békés célú felhasználásának előmozdítását célzó saját határozati javaslatáról.

A Fehér Ház múlt hónapban kiadott közleményében Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó azt mondta, hogy ha Vlagyimir Putyin orosz elnöknek valóban nem állna szándékában atomfegyvereket telepíteni az űrbe, Moszkva „nem vétózta volna meg ezt a határozatot”.

John Plumb tisztázta, hogy a világűrről szóló szerződés nem tiltja a fegyvereket az űrben, hanem a tömegpusztító fegyverekre vonatkozik, és azt mondta, hogy Oroszország kinetikus fegyverek prototípusait telepíti és fejleszti az űrben, míg Kína robotizált műholdakat fejlesztett ki, amelyek kettős felhasználásúak, és katonai célokra is használhatók.