Az onnan jön, vagy arra megy? - Koromsötét fellegek gyülekeznek a Karmelita felett

Budapestet is elérte az észak felé tartó zivatarlánc, kora este, nem sokkal hat óra után látványos, sötét felhők érkeztek a Budai Vár fölé is.

Az Időkép szerint a délután második felére a Duna-Tisza közén kialakult zivatarok lassan lánccá kezdtek alakulni és folyamatosan húzódnak észak felé, az eredetileg csendes záporok zivatarokká váltak, egyre gyakoribb a villámlás és jégeső is kíséri egyes helyeken a vihart. Ez érkezett most meg Budapestre is, hat óra után már látni lehetett a sötét felhőket a vár felett.

A Blikk információi szerint a zivatarok környezetében szélerősödés is előfordulhat, 55-60 km/h sebességgel. A délután második felétől, estétől az ország északkeleti harmadának kivételével nagy területen várható csapadék, elsősorban a Dunántúl keleti felében, illetve kb. a Duna vonalában többfelé, nagyobb területen zivatarokkal, késő estig helyenként szélerősödéssel (60-65 km/h). A Dunántúlon a zivatarok száma fokozatosan csökken az éjszaka folyamán, annak is leginkább második felére.

Az intenzív csapadék hatására elsősorban a Dél-Dunántúlon, nyugaton, illetve Bács-Kiskun délnyugati részein a 24 órás csapadékösszeg 20 mm felett alakulhat péntek délig. A Dunántúlon, illetve a középső országrész egyes részein, elsősorban Bács-Kiskun megyében lokálisan előfordulhat felhőszakadás (> 30 mm, Mecsek térségében > 40 mm) az esti óráktól, péntek reggelig.

A Balaton keleti medencéjét többször keresztezték a zivatarok, és több részén, Balatonfüreden és Tihanyban aprószemű jég esett. A viharos időjárás a Balatont és környékét is elérte, ahol a lehűlés mellett jégeső is tapasztalható volt, amelyről videófelvétel is napvilágot látott. A végén pedig a szivárvány sem maradt el, ami a vihar utáni megnyugvás szimbóluma lehet.