Donald Trump történelmi ítéletének esküdtszéke összeállt

Csütörtökön kialakult a 12 fős esküdtszék, amely Donald Trump volt amerikai elnök New York-i büntetőperében fog ítéletet hozni, ez az első ilyen tárgyalás a négy közül, amelyek jelenleg is folyamatban vannak.

A manhattani bíróság csütörtökön két esküdtet mentesített a szolgálat alól Trump ügyében, miután az egyikük bevallotta, hogy nem tudna pártatlan maradni, mivel ismerősei felismerték a médiában megjelent információk alapján. A bíró, Juan Merchan arra kérte a sajtót, hogy ne tegyenek közzé olyan információkat, amelyek alapján az esküdtek felismerhetők lennének, mivel ezáltal "valószínűleg egy nagyon jó esküdtet veszítettünk el" . A másik esküdtet azért küldték haza, mert az ügyészek találtak egy korábbi cikket, amely szerint egy azonos nevű személy politikai hirdetések rongálásában vett részt, és felmerült a gyanú, hogy az illető nem mondott igazat a büntetlen előéletével kapcsolatban .

Ennek ellenére sikerült összeállítani a tizenkét főből álló esküdtszéket, valamint egy póttagot is kiválasztottak. A per további póttagok kiválasztásával folytatódik, és a tervek szerint hétfőn kezdődnek a nyitóbeszédek .

Donald Trump ellen összesen 34 vádpontban emeltek vádat üzleti csalás miatt. A vádak között szerepel, hogy Trump 130 ezer dollárt fizetett Stormy Danielsnek, egy felnőttfilmesnek, hogy ne beszéljen a köztük lévő viszonyról, és ezt jogi kiadásként könyvelte el. Trump ügyvédje, Michael Cohen további 150 ezer dollárt fizetett egy másik nőnek ugyanebből a célból, és Cohen maga 420 ezer dollárt kapott Trumptól több részletben .

A tárgyalás közben pénteken egy fiatal férfi felgyújtotta magát a New York-i bíróság épülete előtti parkban. A férfi először színes röplapokat dobált a levegőbe, majd leöntötte magát folyadékkal és felgyújtotta magát. A nagy számban közeleben lévő rendőrök és a helyszínen lévők azonnal a férfi segítségére siettek, és eloltották a tüzet, miközben tűzoltókészülékekért kiáltoztak. A sérültet hordágyon vitték el, a teste nagyon megégett. Az indítéka egyelőre nem tisztázott . A sokkoló incidens délután fél kettő körül történt, pont akkor, amikor az esküdtszék véglegesítette a történelmi jelentőségű ügyet. A történtekről felvétel is készült, amin az látszik, hogy a férfi a földön ül, miközben teljesen elborítják a lángok, majd megfeketedett teste a földön rángatózik. A férfit kórházba szállították, állapotáról nem érkeztek még információk .

(Borítókép: A mentőszolgálat a bíróság épülete előtt, ahol Donald Trump volt amerikai elnök bűnügyi hallgatási pénzekkel kapcsolatos pere folyik New Yorkban, az Egyesült Államokban 2024. április 19-én. Fotó: Brendan McDermid / Reuters)