Bezárja egyik erdélyi gyárát a kábelgyártó Leoni

A Leoni kábelgyártó vállalat bejelentette, hogy bezárja marosludasi üzemét a megrendelések drasztikus csökkenése miatt. A döntés nyomán a gyárban dolgozó mintegy 200 alkalmazott tiltakozó akcióba kezdett.

A Leoni német cégcsoport, amely 1917-ben alakult, és a világ egyik vezető kábelgyártójaként ismert, Romániában 2000 óta van jelen. A vállalat közlése szerint a marosludasi üzem bezárására a megrendelések jelentős csökkenése miatt került sor. A gyárbezárás hírére az ott dolgozók kedden spontán tiltakozásba kezdtek, annak ellenére, hogy a cég felajánlotta nekik, hogy további munkát vállalhatnak a vállalat aradi vagy besztercei üzemeiben.

Az economedia.ro által idézett Andrei Rusu, a cég kommunikációs felelősének megjegyzése szerint az autógyártók átállása a benzines és gázolajos motorokról az elektromos és hibrid motorokra, valamint az elektromos autók után járó szubvenciók csökkenése nem segíti elő az eladásokat.

A Leoni Wiring Systems Romania a cégcsoport tizedik romániai üzemét 2023 júniusában nyitotta meg Bihar megyében, Belényesben. A vállalat jelenleg mintegy 12 ezer főt foglalkoztat Romániában, többek között a Kolozsváron működő Shared Service Center Leoni központban, amely az egész cégcsoport számára nyújt humán erőforrással kapcsolatos szolgáltatásokat. Romániában a Leoni 23 500 féle terméket gyárt.