Szijjártó Péter a világ lehetséges blokkosodásáról beszélt

Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere szerint a politikai ideológiák helyett a józan észnek kell érvényesülnie, amit az üzleti élet még mindig képes támogatni, és ebben Magyarország is jó példát mutat.

A miniszter Párizsban, az OECD miniszteri tanácsülésén emelte ki, hogy az emberiség napjainkban súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, és ezzel együtt fennáll a világ ismételt blokkosodásának veszélye. Szijjártó Péter szerint Magyarország számára különösen fontos, hogy a jövőben az összeköttetések domináljanak a tömbösödés helyett, mivel az országnak e téren rossz tapasztalatai vannak.

A miniszter arra szólított fel, hogy a politikai szótárból töröljük az olyan kifejezéseket, mint a "szétválasztás" és a "kockázatmentesítés", és hogy a politikai vezetők ne akadályozzák meg a kelet-nyugati együttműködést, valamint az egységes és tisztességes világgazdasági-világkereskedelmi rendszer kialakulását.

Globális gazdasági együttműködés

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a józan észnek és a racionalitásnak kell győzedelmeskednie a dogmatikus és ideológiai megközelítésekkel szemben. Üdvözölte, hogy a világ üzleti vezetői továbbra is megőrizték józan eszüket, ami lehetővé teszi a tisztességes globális gazdasági együttműködéshez való visszatérést.

A miniszter szerint Magyarország ebben az összefüggésben kiváló példát mutat, hiszen az országban a három nagy német autógyártó mellett a három legnagyobb kínai elektromos akkumulátor-gyártó is jelen van, és közöttük rendkívül szoros az együttműködés, az ellátási láncokat gyakorlatilag nullára csökkentve. Ezenkívül a paksi atomerőmű bővítését is példaként hozta fel, ahol az orosz fővállalkozó mellett amerikai, német és francia cégek is részt vesznek a munkálatokban.

Szijjártó Péter szerint ez azt bizonyítja, hogy a politikai nyilatkozatok ellenére a valóságban és a hétköznapi üzleti életben továbbra is lehetséges a tiszteletre és bizalomra épülő globális együttműködés.

A miniszter örömét fejezte ki afelől, hogy az OECD még mindig a józan ész szigete a nemzetközi szervezetek között. Kiemelte, hogy a szervezet főtitkára nem engedte, hogy az OECD-t túlpolitizálják, és reményét fejezte ki, hogy a jövőben is ellen tud állni az ilyen irányú erőfeszítéseknek.