Törökország megszakítja a kereskedelmi kapcsolatokat Izraellel

A Bloomberg információi és a török kereskedelmi minisztérium közlése alapján Törökország drasztikus lépésre szánta el magát, és csütörtöktől kezdődően teljes mértékben felfüggeszti a kereskedelmi tevékenységeit Izraellel.

A török hírforrások váratlan bejelentése szerint Ankara a Gázai övezetben zajló eseményekre reagálva döntött így, és ezzel növelheti a Közel-Keleten már amúgy is fennálló feszültséget. Recep Tayyip Erdogan török elnök régóta hangoztatja a tűzszünet és a kétállami megoldás fontosságát a régióban. A kereskedelmi kapcsolatok megszakítása nem csak a Jeruzsálemre gyakorolt nyomást erősíti, hanem Erdogan belpolitikai céljait is szolgálja, hiszen így próbálja biztosítani a konzervatív török szavazók támogatását.

A döntés hivatalos bejelentés hiányában is komoly reakciókat váltott ki. Israel Katz, Izrael külügyminisztere, élesen bírálta a török vezetést egy közösségi médiás platformon, ahol azt írta, hogy Erdogan felrúgta a szabályokat, és ez a lépés egy diktátorra jellemző, aki nem veszi figyelembe sem a török nép, sem az üzleti közösség érdekeit, és a nemzetközi kereskedelmi megállapodásokat is figyelmen kívül hagyja.

A két ország közötti kereskedelmi forgalom 2023-ban elérte a 6,8 milliárd dollárt, amelynek 76 százalékát a török export adta. Izraelben válságtanácskozás kezdődött, ahol a kormány azt tervezi, hogy minél előbb pótolják a török termékeket, elsősorban a saját gyártás bővítésével és más országokból történő importtal. A legnagyobb importált termékek közé a vas és az acél tartozott, míg Izrael főként finomított olajtermékeket adott el Törökországnak.

Ez a fejlemény egy nappal azután következett be, hogy Törökország bejelentette, csatlakozni kíván Dél-Afrika kezdeményezéséhez az ENSZ-ben, amely Izraelt népirtással vádolja a palesztin területeken. A két állam közötti diplomáciai kapcsolatokat hosszú feszültség után tavaly állították helyre, de a Hamász elleni háború kirobbanása óta ezek a kapcsolatok ismét válságba kerültek. Erdogan többször is élesen kritizálta az izraeli politikát.

Törökország közel egy hónapja jelentette be, hogy az építőipar 54 kategóriájában korlátozza az Izraelbe irányuló exportot, főként cement-, acél- és alumíniumtermékeket megjelölve. Az akkori közlés szerint ezt a korlátozást addig tartják érvényben, amíg Izrael azonnali tűzszünetet nem hirdet a Gázai övezetben, és lehetővé nem teszi a segélyek folyamatos bejuttatását.