NATO támogatást nyújt Ukrajnának

A NATO védelmi miniszterei megállapodtak a további katonai segítségnyújtásról Ukrajna számára, különös tekintettel a légvédelemre, jelentette be Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár pénteken Brüsszelben, a NATO-Ukrajna Tanács virtuális egyeztetését követő sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a szövetség döntött arról, hogy légvédelmi rendszereket bocsátanak Ukrajna rendelkezésére. A Patriot légvédelmi rendszerek mellett más fegyverek is szóba jöhetnek, mint például a francia SAMP/T föld-levegő rakéták. Azok a NATO-tagállamok, amelyek nem rendelkeznek azonnal átadható rendszerekkel, pénzügyi támogatást ígértek azok megvásárlásához.

Stoltenberg nem közölte, hogy pontosan hány légvédelmi rendszert kap Ukrajna, de kiemelte, hogy a következő napokban további bejelentésekre lehet számítani a szövetségesektől. "A segítség már úton van, és várhatóan hamarosan további támogatást jelentenek be" - mondta a főtitkár.

A NATO-főtitkár pozitívan értékelte az amerikai kongresszusban történt előrelépést az Ukrajnának szánt segélycsomag kapcsán, és reményét fejezte ki, hogy nem lesz további késedelem a megszavazásában. Stoltenberg hangsúlyozta, hogy a szövetséges országoknak növelniük kell a rakéták és lőszerek szállítását, mivel Ukrajna ezeket az orosz harci képességek megsemmisítésére használja, ami minden NATO-tagállam biztonságát szolgálja.

Végül Stoltenberg kiemelte a közel-keleti konfliktus eszkalációjának elkerülésének fontosságát, mondván, hogy "senki sem járna jól egy újabb háborúval a Közel-Keleten", és felszólította a feleket az önmérsékletre.

Volodomir Zelenszkij ukrán elnök a pénteki tanácskozáson kijelentette, hogy a NATO-nak be kell bizonyítania, hogy Ukrajna mellett áll az Oroszország elleni háborúban azáltal, hogy azonnali hatállyal felgyorsítja a fegyver- és lőszerszállításokat. Szerinte Vlagyimir Putyin orosz elnököt „ki kell józanítani” és „az ukrán égboltnak újra biztonságossá kell válnia”. Zelenszkij további hét Patriot légvédelmi rendszert kért, ami szerinte a minimum, és bírálta az Ukrajnába irányuló lőszerszállítások lassúságát. Elismerte, hogy hadseregének korlátozottak az erőforrásai, de bátran védekezik a nagyobb orosz haderővel szemben. "Nyilvánvaló, hogy míg Oroszország fölényben van a levegőben drónjaival és rakétáival, addig a mi lehetőségeink a földön sajnos korlátozottak" – mondta, hozzátéve, hogy Ukrajna az év eleje óta közel 1200 orosz rakéta és több mint 1500 Shahed típusú iráni drón célpontja volt.