A Megoldás Mozgalom (MEMO) egyetért az Orbán Viktor által bejelentett előterjesztés céljával, hogy a kiskorúak sérelmére elkövetett bűncselekmények esetében ne lehessen kegyelmet adni, de a MEMO szerint ennél sokkal jobban kell korlátozni a köztársasági elnöknek ezt a jogkörét.

Az országgyűlési képviselőket megfenyegető, lakásaiknál robbantó, terrorizmus miatt elítélt Budaházy György kegyelemben részesítése szomorú példa arra, hogy a kormányfő által javasolt szabályozás nem elég – áll a párt közleményében.

A Megoldás Mozgalom – az Alkotmány módosításával – azt szeretné elérni, hogy az államfő által hozott kegyelmi ügyek nyilvánosak legyenek, döntését pedig indokolnia kelljen.

A Megoldás Mozgalom az alkotmánymódosító javaslata mellett kezdeményezi, hogy az államfő ezen jogkörének korlátozásáról az állampolgárok mondhassák el véleményüket.

A párt már benyújtotta az ezzel kapcsolatos népszavazási kezdeményezését a Nemzeti Választási Irodához.

A MEMO annak tudatában is felvállalja az emberek véleményének közvetlen megkérdezését, hogy a hatályos jogszabályi környezetben az NVB várhatóan elutasítja a párt népszavazási kezdeményezését.

A párt felkéri a kormányt, hogy az Alaptörvényben, illetve a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben határozottabban lépjen fel a kiskorúak védelme, érdekei mellett, valamint azonnal kezdjen egyeztetést az áldozatok erkölcsi és anyagi kártalanításának lehetőségeiről.

A Megoldás Mozgalom csatlakozik ahhoz a jogos társadalmi igényhez, hogy a mindenkori államfőt közvetlenül az állampolgárok válasszák.

Hisszük, ez az egyedüli garanciája annak, hogy újra pártoktól független, az összmagyarságot képviselő köztársasági elnöke legyen az országnak

– írják a MEMO közleményében.

Fotó: Facebook / MEMO