Olaszország gazdasági válságban: Meloni alkotmánymódosítást tervez

Olaszország gazdasági nehézségei továbbra is rendszerszintűek, és a miniszterelnök, Giorgia Meloni, egy jelentős alkotmánymódosítást tervez, amely lehetővé tenné a miniszterelnök közvetlen megválasztását öt évre. A gazdasági kilátások romlása mellett a kormányzati instabilitás is súlyosbítja az ország helyzetét.

Az olasz kormány csökkentette GDP-növekedési előrejelzését 2024-re és 2025-re, ami azt jelzi, hogy az éves költségvetési hiány visszaszorítására irányuló kísérletek hiábavalóak lehetnek, és növekedhet az államadósság. A pénzügyminisztérium szerint idén egyszázalékos gazdasági növekedés várható, míg tavaly még 1,2 százalékos bővüléssel számoltak 2024-re. Jövőre 1,2 százalékos növekedési célt tűztek ki, amit korábban 1,4 százalékosra becsültek.

Giancarlo Giorgetti gazdasági miniszter a borúsabb kilátásokat a "bonyolult nemzetközi és geopolitikai keretekkel" magyarázta, de elismerte, hogy a problémák nem csak külső tényezőkkel magyarázhatók. A szuperbónusz adókedvezmény korlátozása is terhet ró az országra, amelyet még Giuseppe Conte miniszterelnöksége alatt vezettek be.

Tanács-Mandák Fanni, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusa és a Magyar Külügyi Intézet külső szakértője szerint az olasz gazdaság problémái rendszerszintűek, és a válságok évtizede előtt kezdődtek. Az államadósság magas szintje, a termelékenység stagnálása, a magas munkanélküliség, a rossz minőségű foglalkoztatás, a túlzott bürokrácia, a kutatás-fejlesztésbe történő beruházások hiánya, a világpiaci versenyképesség alacsony szintje, valamint a külföldi befektetések vonzásának gyenge képessége mind hozzájárulnak a problémákhoz.

Az olasz bankrendszer törékenysége, a nagymértékű adóelkerülés és korrupció, a demográfiai problémák, az oktatási rendszer kimeneteli tendenciái, valamint a szervezett bűnözés gazdasági jelenléte is komoly kihívásokat jelent.

Giorgia Meloni alkotmánymódosítási javaslata szerint a szavazók négy helyett öt évre választanák meg közvetlenül a miniszterelnököt. A Financial Times szerint Meloni szeretné kihasználni a jelenlegi kabinet stabilitását, hogy egy olyan reformot hozzanak, amely révén az olaszok dönthetnek az ország vezetőjéről.

Tanács-Mandák Fanni kiemelte, hogy a kormányzati stabilitás növelése mind politikai, mind gazdasági szempontból kívánatos lenne, de nehéz megjósolni, hogy Meloni sikerrel jár-e ebben a kérdésben. Az alkotmánymódosítást a parlament mindkét házának el kell fogadnia, és amennyiben nem kétharmados többséggel szavaznak rá, népszavazásra kerülhet sor.