A Frisshírek is beszámolt arról, hogy Novák Katalin köztársasági elnök tavaly márciusban – mások mellett – kegyelmet adott egy pedofil vádak kapcsán elítélt férfinak. K. Endre, a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettese volt és „főnökének” a pedofília miatt elítélt igazgatónak falazott, illetve ilyen közvetett módon működhetett közre a gyermekek abuzálásában. Előre megírt egy hamis vallomást az egyik gyerek nevében, amit a pedofil igazgató jelenlétében akart aláíratni a gyerekkel. K. Endrét végül 3 év 4 hónap börtönre ítélték.

Állítólag fideszes kapcsolatai miatt kaphatott kegyelmet, ez egyelőre nem tisztázott, de maga az eljárás általános felháborodást keltett. Az egyik érintett gyermek azt üzente Novák Katalinnak, hogy szégyellje magát, az ellenzék pedig lemondásra szólította fel az államfőt és Varga Judit akkori igazságügyi minisztert.

Orbán Viktor öt nap után szólalt meg az ügyben. A miniszterelnök Facebook-videójában kijelentette, hogy pedofil elkövetők számára nincs kegyelem. Az üggyel kapcsolatban pedig úgy fogalmazott, hogy „kialakult egy vita” az elnök kegyelmi jogköréről, de szerinte „itt nem jogászkodni kell, hanem tiszta helyzetet teremteni egy világos és egyértelmű döntéssel”.

Nekem is van öt gyermekem és hat unokám. Ha valakik hozzányúlnának, akkor az első gondolatom, hogy félbe kell őket hasítani, vagy miszlikbe kell vágni

– mondta Orbán, majd közölte, hogy a kormány az alaptörvény módosítására készül.

A kormány nevében benyújtottam egy alkotmánymódosítást, amely lehetetlenné teszi, hogy kiskorú gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmény esetén az elkövető kegyelmet kaphasson

– jelentette ki a miniszterelnök.

Végül azzal zárta az üggyel kapcsolatos álláspontját, hogy „ideje rendezni ezt a kérdést”.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán