Halálbüntetés visszaállítását kezdeményezi a szerb elnök

Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök a halálbüntetés visszaállítását kezdeményezi Szerbiában, amit az állampolgárok többsége is támogatna egy esetleges népszavazáson, de az alkotmánymódosítás szükségessége miatt a folyamat hosszadalmas lehet – közölte Ivica Dacic szerb külügyminiszter a Pink Televízióban.

Aleksandar Vucic a legsúlyosabb bűncselekmények kapcsán beszélt a halálbüntetés visszaállításának lehetőségéről, miután egy tragikus eset részletei váltak ismertté. Egy kétéves kislányt a dél-szerbiai Bor környékén elütöttek, majd holttestét egy szeméttelepre dobták, ahonnan végül eddig ismeretlen helyre szállították. Az államfő szerint az ilyen bűncselekmények esetében indokolt lenne a halálbüntetés kiszabása.

Ivica Dacic, aki a kisebbik kormánypárt, a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) elnöke is, kijelentette, hogy az „ilyen szörnyek felett ítélkezni kell”, és az emberek valószínűleg képesek lennének saját kezükkel is megbüntetni őket. Azonban a halálbüntetés bevezetéséhez szükséges alkotmánymódosítás egy hosszú folyamatot igényel.

Szerbiában a halálbüntetés 1804 és 2002 között szerepelt a büntető törvénykönyvben, az utolsó kivégzést 1992-ben hajtották végre, és az utolsó halálos ítéletet 2001-ben szabták ki, amit később 40 évnyi szabadságvesztésre módosítottak. A halálbüntetés eltörlése óta a legsúlyosabb kiszabható ítélet 40 évig terjedő börtönbüntetés. A büntetésük kétharmadának letelte után, azaz 26 év és 8 hónap börtönbüntetést követően az elítélteknek joguk van kérelmezni a feltételes szabadlábra helyezést, de mivel a büntető törvénykönyv változásai még csak 22 éve léptek életbe, egyelőre nem lehet tudni, hogyan járna el a bíróság a szabadon bocsátási kérelmek ügyében.

Az ügy azért is érdekes, mert Szerbia több mint tíz éve csatlakozási tárgyalásokat folytat az Európai Unióval, amelynek szerződéseivel és Alapjogi Chartájával is ellentétes a halálbüntetés visszaállítása. A halálbüntetést széleskörben tiltják az európai egyezmények, a kontinensen egyedül Fehéroroszországban hajtanak végre kivégzéseket, Oroszországban pedig, ahol ha nem is törölték el, de 1999 óta moratórium van, nem lehet végrehajtani a halálos ítéleteket. Nemcsak az EU-ban, ahova elméletileg Szerbia igyekszik, tilos a halálbüntetés, hanem az 47 tagállamból álló Európa Tanács országaiban is, amelynek Szerbia is tagja.