Több mint félezer jelölőszervezet a szavazólapokon

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint több mint 550 szervezet jelentkezett jelölőszervezetnek az idei önkormányzati választásokra, bár néhányukat már elutasították. A választók június 9-én számos ismeretlen, és gyakran humoros nevű szervezettel is találkozhatnak a szavazólapokon.

Az NVI már több mint ötszáz szervezetet vett fel a jelölőszervezetek listájára, de néhány jelentkezőt elutasítottak, így a végleges szám még változhat. A jelölőszervezetek között megtalálhatók a nagyobb pártok, mint a Fidesz és a KDNP, valamint az ellenzéki parlamenti pártok is, de a listán szerepelnek kisebb egyesületek és pártok is, amelyek közül sokak számára ismeretlenek lehetnek.

A jelölőszervezetek nyilvántartásba vételéhez jogerős bírósági bejegyzés szükséges, és a Területi Választási Irodák, illetve a Nemzeti Választási Iroda ellenőrzi a szervezetek létezését és adatainak hitelességét. A szervezeteknek nyilatkozniuk kell arról, hogy nem használnak fel külföldi támogatást vagy névtelen adományokat a választói akarat befolyásolására.

A jelölőszervezetek között számos nemzetiségi egyesület is található, amelyek a különböző régiókban élő kisebbségek érdekeit képviselik. Emellett a listán furcsa, meghökkentő vagy humoros nevű szervezetek is szerepelnek, mint például a „Dunakeszi Odateszi Egyesület” vagy a „TESO Egyesület”.

A jelölőszervezetek listája folyamatosan bővül, és a következő napokban újabb szervezetek jelenthetik be indulásukat. A választásokon végül ki állhat majd rajthoz, az a következő hetekben válik majd világossá.