Újabb orosz támadások Harkivban: egy halott és több sérült

Egy nő életét vesztette, és további 17 személy megsebesült a Harkiv régióban történt újabb orosz támadások során, amelyek az ortodox húsvét vasárnapján következtek be.

A Reuters jelentése szerint a tragédia során több lakóház, iskolák és egészségügyi intézmények is károsodtak a támadásokban. Egy nő a romok alá temetkezve vesztette életét a régióban, amely Ukrajna északkeleti részén helyezkedik el.

Oleh Syniehubov, a helyi kormányzó a Telegramon keresztül számolt be arról, hogy Harkivban egy éjszakai dróntámadás hat ember megsebesülését okozta, míg a városközpontot ért légibombatámadás további tíz személyt sebesített meg a nap folyamán.

A támadások kapcsán egy helyi nő megdöbbenését fejezte ki: „Legközelebb a házamat is eltalálhatja. Miért pont itt csapódott be? És egy ilyen szent napon. Hogyan? Egyáltalán nem tudom felfogni... Azt hittem, hogy legalább ezen a napon nyugalomban lehetünk”.

Harkiv, amely a 2022. februári orosz invázió első napjaiban hetekig tartó támadásokat állt ki, az elmúlt hetekben ismét gyakori célpontja lett az orosz támadásoknak. A lakosság többsége már elmenekült a romossá bombázott lakónegyedekből, és az ukrán hadsereg elismerte, hogy az orosz erők előrenyomultak a régióban.

Az Euronews szerint a Harkiv régió stratégiai jelentőséggel bír, mivel annak elfoglalása esetén Oroszország olyan területet irányítana, ahonnan további kelet-ukrajnai városokat támadhatna meg, amelyek az ország keleti védelmének gerincét képezik.