4 csendes motor és hegyomlásnyi nyomaték a kockában: itt az elektromos Mercedes G-osztály

A Mercedes G580 with EQ Technology névre keresztelt elektromos terepjárója a G-osztály aktuális generációjának új tagja, mely kerekenkénti villanymotorokkal és impozáns nyomatékkal büszkélkedhet.

A Mercedes a március végi bemutató után most leleplezte az első elektromos G-Klassét, amely a korábbi prototípustól eltérően a Mercedes G580 with EQ Technology nevet kapta, és külsőre megtartotta a hagyományos G-osztály jellegzetes megjelenését. Az új modell aerodinamikai jellemzői javultak, bár a kocka formaterv lényegében változatlan maradt.

A belső térben a 12,3 colos kijelzők és a személyre szabható hangulatvilágítás biztosítja a luxusérzetet. A négy villanymotor összesen 587 lóerős teljesítményt és 1164 Nm nyomatékot produkál, ami 4,7 másodperces 0-100 km/h gyorsulást tesz lehetővé, míg a végsebesség elektronikusan 180 km/h-ra korlátozott.

A lágyhibrid AMG G 63-as modellhez képest az elektromos változat 500 kilogrammal nehezebb, és egy 116 kWh kapacitású akkumulátorról kapja az energiát, amelynek hivatalos WLTP hatótávja 473 kilométer. A töltési teljesítménye maximálisan 200 kW lehet, és a 10-ről 80 százalékra történő feltöltés ideális körülmények között akár 32 perc alatt elvégezhető.

Az elektromos G-osztály 18-20 colos kerekeken gördül, és a 2,6 centiméter vastag, vízálló akkumulátorvédelemnek köszönhetően a gázlómélység 85 centiméterre nőtt. A csomagtere 555-1990 liter közötti térfogatú, és a terepjáró képességeit 25 centiméteres hasmagasság, valamint kedvező terepszögek fokozzák.

A Mercedes G580 with EQ Technology németországi alapára 19 százalékos helyi adót tartalmazva 142 622 euró, míg a fullextrás Edition One kivitelé 192 524 euró. Összehasonlításképp, a belsőégésű motoros G-osztály Magyarországon 52,5 millió forinttól, az AMG G 63 pedig 80,1 millió forinttól érhető el.

A német gazdaságban az ifo üzleti hangulatindex áprilisban 89,4 pontra emelkedett a márciusi 87,9 pontról, ami már a harmadik egymást követő emelkedést jelenti. Ez a pozitív változás a vállalatok nagyobb elégedettségének és derűlátóbb várakozásainak köszönhető, amelyek a jelenlegi üzletmenetükkel és a jövőre vonatkozóan egyaránt érvényesülnek. A gazdasági stabilizálódás elsősorban a szolgáltatási szektornak köszönhető, míg a feldolgozóiparban a jövővel kapcsolatos várakozások javultak, de a jelenlegi helyzetet a cégek rosszabbnak ítélték meg. A kiskereskedelmi ágazatban az üzleti várakozások jelentősen javultak, de összességében továbbra is pesszimisták maradtak a német szereplők. Az építőiparban az üzleti hangulat már harmadik egymást követő alkalommal javult, ami a jelentősen kevésbé pesszimista várakozásoknak köszönhető, bár a jelenlegi helyzetet kissé rosszabbnak ítélték meg a megrendelések hiányára való tekintettel. Az ifo gazdaságkutató intézetének jelentése szerint az üzleti hangulatindex tavaly június óta a legmagasabb szintre emelkedett, és az aktuális helyzet megítélésére vonatkozó alindex is 88,9 pontra nőtt, míg az üzleti kilátások megítélését tükröző almutató 2023 májusa óta a legmagasabbra, 89,9 pontra emelkedett.