Kenterbe veri a Chrome-ot ez az új böngésző

Megérkezett az Arc böngésző végleges, Windows 11-re készült változata, ami a Chromium alapú böngészők eddigi legjobbja – az Arc ugyanis sokkal többet nyújt, mint azt elsőre gondolnánk, tulajdonképpen egy mini operációs rendszerről van szó, amiben minden megvan, amire netezés közben szüksége lehet. Az alkalmazás a Maceket már meghódította, a kérdés már csak az, hogy windowsos környezetben is megállja-e majd a helyét.

Több éven át tartó bétatesztelés után végre a Microsoft operációs rendszerére, azaz a Windowsra is megérkezett a The Browser Company böngészőalkalmazása, az Arc, ami nem csak a kritikusok, de még a felhasználók szerint is mérföldekkel lekörözi a jelenleg legnépszerűbb riválist, a Chrome-ot. Az Arc körül a Twitterhez és Reddithez hasonló közösségi oldalakon hatalmas volt a hírverés, így úgy gondoltuk, mi is megnézzük, mitől döglik a légy – avagy tényleg ennyire forradalmi lett-e a The Browser Company alkalmazása.

Az Arcra ugyanis nem lehet hagyományos böngészőként tekinteni, hiszen annál sokkal többet nyújt. Míg a legtöbb ilyen alkalmazás célja jóformán csak az, hogy szolgáltasson egy keresősávot, amibe beírhatja azt, amire rá szeretne keresni, addig az Arc mindent újragondolt, amit eddig a böngészőkről tudott. Az appban alapértelmezett esetben nincs felső címsor, de még csak keresősáv sem. A legegyszerűbben úgy kereshet rá egy weboldalra vagy kifejezésre, ha lenyomja a control + T billentyűkombinációt, ezzel előhívva egy, az Apple-féle macOS-ből már ismerős Command Bart.

Az éppen megjelenített weboldal teljes egészében kihasználja a rendelkezésre álló ablakméretet, ha pedig teljes képernyős megjelenítésre váltunk, akkor az Arc esetében az szó szerint teljes képernyős böngészést jelent, sallangok, címsorok és zavaró gombok nélkül. Az oldalpanelen keresztül navigálhatunk a weboldalak között, ami előugrik, ha a böngészőablak bal oldalára irányítjuk az egerünket, és megmutatja, hogy éppen milyen lapokat tartunk megnyitva.

Rend a lelke mindennek

Az oldalpanel a böngésző egyik központi eleme, innen érhetünk el minden fontos funkciót, többek között a lap frissítése gombot és az előre/vissza gombokat is. A Spaces nevű fejlesztés a Safariban már évek óta jelen lévő Lapcsoportok funkciót másolja, de jobbá is teszi azt. Külön munkatereket hozhatunk létre, minden munkatérben külön ablakokat nyithatunk meg, amik nem zavarnak be más munkaterekbe. A Spaces-eket át lehet nevezni, és színeket, valamint ikonokat és emojikat is hozzájuk rendelhetünk.

A böngészőn belül elérhető a többablakos nézet, így egyszerre akár két weboldalt is böngészhetünk, minden az appon belül történik. A beépített képernyőkép készítő számos opcióval rendelkezik: készíthetünk képernyőképet a teljes képernyőről, vagy csak egy ablak bizonyos részét fotózzuk ki. A képernyőképeket tovább szerkeszthetjük, újraméretezhetjük, feliratokat helyezhetünk rá és rajzolhatunk is a képre. Az elkészült fotókat menthetjük a számítógépre, vagy az Arc beépített könyvtárába is.

Chrome, a rossz dolgok nélkül

A böngésző a Chrome alapjaira épül, ami lehetővé teszi, hogy a Google böngészőjében már megszokott bővítményeit változatlanul használhassa az Arcban is. A The Browser Company állítása szerint az Arcból eltávolítottak minden olyan „szemetet”, amit a Google böngészője tartalmaz a hirdetési üzletáguk támogatása érdekében. A vállalat elkötelezett amellett is, hogy biztonságban tartsa a felhasználók adatait: soha nem követik, hogy a felhasználók mire keresnek rá, és profilokat sem készítenek róluk.

A vállalat bevételszerzési modellje egyelőre nem ismert, az Arc ingyenesen letölthető. A The Browser Company GYIK-oldalán csak annyit árultak el, hogy soha nem fognak hirdetések köré épülő üzleti modellt építeni. A vállalat transzparens működése és az általuk fejlesztett böngésző alkalmazás korszakalkotó lehet.