A világ tíz legokosabb városa 2024-ben

Az okos városok koncepciója egyre inkább teret nyer világszerte, és az idei rangsorban európai városok dominálnak. A 2024 Smart City Index alapján Zürich vezeti a listát, melyet Oslo és Canberra követ.

Az okos városok jelentőségét az innovatív stratégiák, a befektetők vonzása és a fenntartható városfejlesztés jelenti, melyek a döntéstámogató digitális technológiák használatában ölt testet. A 2024-es Smart City Indexet a CNBC tette közzé, amelyet az IMD World Competitiveness Center Smart City Obszervatóriuma és a World Smart Sustainable Cities Organisation közösen állított össze.

Az index a digitális technológiai megoldások széles körű alkalmazását, a fenntarthatóbb működést, az egyenlőtlenségek csökkentését és az élhetőbb városi környezetet értékeli. A rangsorolás 142 várost foglal magában, és a városok teljesítményét, valamint a lakosság életminőségét vizsgálja.

Az idei legokosabb városok listája a következőképpen alakult ki:

  1. Zürich, Svájc
  2. Oslo, Norvégia
  3. Canberra, Ausztrália
  4. Genf, Svájc
  5. Szingapúr
  6. Koppenhága, Dánia
  7. Lausanne, Svájc
  8. London, Anglia
  9. Helsinki, Finnország
  10. Abu Dhabi, Egyesült Arab Emírségek

A listán szereplő városok többsége olyan régiókban található, ahol a társadalmi és gazdasági környezet viszonylag stabil, még a globális bizonytalanságok ellenére is. Érdekesség, hogy az index 2019-es létrehozása óta idén először nem került észak-amerikai város a top 20-ba, az Egyesült Államok városai pedig visszaestek a rangsorban.

Az európai városok mellett az ázsiai városok is egyre jobban teljesítenek, Szingapúr folyamatosan a top 10-ben van, míg Taipei jelentős ugrást tett az elmúlt évben.

Bruno Lanvin, a Smart City Observatory elnöke szerint a városoknak olyan stratégiákat kell kidolgozniuk, amelyek ellenállnak a jövő kihívásainak, és hangsúlyozta az egészségügyi aggodalmak és az éghajlatváltozás jelentőségét, valamint az Al növekvő szerepét a várostervezésben.