Halálfal lehet a megoldás az űrhajósok izomzatának megőrzésére a Holdon

Olasz kutatók egy egyszerű, de hatékony megoldást javasolnak a Holdon dolgozó űrhajósok izomzatának megőrzésére: a halálfalat, ami lehetővé tenné a gravitáció miatti izom- és csontsorvadás elkerülését.

Az emberiségnek számos kihívással kell szembenéznie a Holdon való állandó jelenlét során, többek között az űrhajósok fittségének megőrzésével is. A Milánói Egyetem tudósai szerint a megoldás a halálfal építése lehet, amely egy 36 méter magas szerkezet, ahol az űrhajósok futni tudnának a holdi gravitáció mellett is. A cirkuszokban használt fémgömbhöz hasonló elven működő szerkezet segítségével az űrhajósok a falon futva generálhatnának elegendő oldalirányú energiát a csont- és izomsorvadás megelőzéséhez.

Alberto Minetti, a projektben részt vevő tudós szerint meglepő, hogy eddig senki sem gondolt erre a megoldásra, és úgy véli, hogy a halálfal megépítése egyszerűbb lenne, mint egy forgó holdbázis létrehozása, ami mesterséges gravitációt generálna.

A NASA tervei szerint 2025-ben űrhajósok kerülik meg a Holdat, 2026-ban pedig már landolás is várható, ami számos logisztikai és egészségügyi kihívást jelent, így a halálfal ötlete időszerű lehet.

A halálfal koncepcióját két kutató sikeresen tesztelte egy 10 méter átmérőjű szerkezeten, ahol daru segítségével futottak körbe, és sikerült megőrizniük az egyensúlyukat a szükséges sebességnél.

Maria Stokes, a Southamptoni Egyetem kutatója szerint a halálfal remek ötlet, de hangsúlyozza, hogy az űrhajósoknak másfajta edzésformákra is szükségük van a mindennapi feladataik ellátásához.

A jövőbeli holdbázisok tervezésekor így figyelembe vehetik a halálfalhoz hasonló eszközök beépítését, hogy az űrhajósok megőrizhessék fizikai kondíciójukat a Holdon.