EU kötelezettségszegési eljárásokat indít Magyarország ellen

Az Európai Bizottság három különböző ügyben indított kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen, többek között a Mészáros Lőrinc és Szíjj László cégének adott autópálya-koncessziók miatt.

Az Európai Bizottság szerint a magyar kormány által 2022-ben, 35 évre Mészáros Lőrinc és Szíjj László cégének adott autópálya-koncessziók nem felelnek meg az uniós jogszabályoknak. A Bizottság kifogásolja, hogy a koncesszió nem volt átlátható a becsült szerződéses érték tekintetében, nem hárítja át kellő mértékben a működési kockázatot, és indokolatlanul hosszú időre került megkötésre. A Kormányzati Tájékoztatási Központ szerint azonban a koncessziós szerződés megkötése során figyelembe vették az európai és nemzetközi gyakorlatot, és állításuk szerint a 35 éves időtartam összhangban áll a nemzetközi gyakorlattal, mivel az európai autópálya koncessziós szerződések többsége a 26-35 éves sávban található, és vannak 50-80 éves időtartamú szerződések is, például Spanyolországban. A kormánynak két hónap áll rendelkezésére, hogy reagáljon a Bizottság érveire.

A második eljárás az Európai Unió Bíróságának (EUB) döntésének végrehajtásának elmulasztása miatt indult. Az EUB kimondta, hogy Magyarország megsértette az irányelveket azzal, hogy nem biztosította a harmadik országbeli állampolgárok vagy hontalan személyek számára a nemzetközi védelmi eljáráshoz való tényleges hozzáférést.

A harmadik eljárás a lex-CEU-val kapcsolatos, amelyet a Bizottság továbbra sem tart összeegyeztethetőnek az uniós szabályokkal. A törvény előírja, hogy nemzetközi szerződésnek kell lennie a székhely szerinti országgal, és az Egyesült Államokban is oktatási tevékenységet kellett volna folytatni. Az új jogszabály már nem tartalmazza az oktatási tevékenység amerikai folytatásának követelményét, de továbbra is előírja a nemzetközi szerződés kötését, ami miatt a Bizottság szerint sérülnek a GATS-ban és az Európai Unió Alapjogi Chartájában lefektetett elvek.