Izrael légicsapást mért a szíriai kormányhadseregre

Izrael hajnali támadást indított a szíriai kormányhadsereg ellen, légvédelmi rendszereket ért csapás, és a Bassár el-Aszadhoz hű erők veszteségeket szenvedtek – számolt be a damaszkuszi SANA állami média.

A SANA hírügynökség szerint a támadásokat "megszállt Palesztina" északi részéből indították, rakétákat lőttek ki Szíria területére, célba véve a damaszkuszi kormány légvédelmi komplexumait. A jelentésből az is kiderül, hogy az izraeli csapás veszteségeket okozott, de a pontos részletek nem ismertek.

A korábbi események fényében a Portfolio megjegyezte, hogy a Hezbollah és a Hamász mellett fennállt a lehetősége annak, hogy Izrael a szíriai kormányerőkre is csapást mér a vasárnapi támadások megtorlásaként. Azonban a CNN hírszerzési forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy Irán nem tervez válaszcsapást a területét ért támadás miatt, és Teherán hivatalos kommunikációja sem vádolta meg Izraelt a támadással, sem megtorlást nem ígért. Így valószínűleg Izrael sem tervez újabb csapást Irán ellen, ami azt jelenti, hogy a két állam közvetlen harca jó eséllyel ezzel egyelőre véget ért, és nem lesz háború a két ország között. Ettől függetlenül a két ország közötti proxiharcok a Hezbollahon, Hamászon, Szírián, iraki iszlamistákon, húszikon keresztül folytatódnak.