Nagy Márton: Magyarország összeköti Kínát és a Nyugatot

Magyarország számára kulcsfontosságú a kínai kapcsolatok erősítése a versenyképesség javítása érdekében, jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter a Kína-Magyarország Övezet és Út Pragmatikus Együttműködés Tematikus Fórumon Budapesten.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a Xinhua Hírügynökség vezetőivel tárgyalt, köztük Fu Hua elnökkel, amely Kína legnagyobb sajtóorgánuma és nemzetközi szinten is jelentős szereplő, több mint 10 ezer alkalmazottal és 180-nál is több irodával világszerte, beleértve a budapesti irodát is.

A megbeszélés során a magyar-kínai gazdasági, kulturális és telekommunikációs együttműködés területeit és a kapcsolatok erősítésének előrehaladását tekintették át.

A miniszter a fórumon elmondott beszédében kiemelte, hogy Magyarország és Kína kapcsolata kiváló, és folyamatosan erősödik, idén ünneplik a diplomáciai kapcsolatok 75. évfordulóját. A globális gazdaság súlypontjának ázsiai irányba való eltolódásával Magyarország az ázsiai országok közvetlen befektetéseinek arányát 2014 óta 19 százalékról 34 százalékra növelte, Kína pedig ötszörösére emelte a közvetlen befektetéseit az országban.

Nagy Márton felhívta a figyelmet arra, hogy Kína Magyarország kilencedik legnagyobb kereskedelmi partnere és tizedik legnagyobb tőkebefektetője, és többek között a CATL és a BYD is gyárat épít az országban.

Az „Övezet és út” kezdeményezés (BRI) mindkét ország részéről a legmagasabb szintű támogatást élvezi, és Magyarország öt új projektet szeretne megvalósítani kínai társfinanszírozással a BRI program keretében, amelyek a logisztika, infrastruktúrafejlesztés és elektromos töltőhálózat-fejlesztés területein valósulnak meg.

A pénzügyi és telekommunikációs, digitalizációs együttműködés is kiemelkedő terület a két ország közötti kooperációban. Magyarország büszke arra, hogy a legnagyobb kínai bankok, mint a Bank of China, a China Construction Bank és a China Development Bank magyarországi jelenléttel rendelkeznek, és az ICBC-t is szeretnék Magyarországra hozni.

A Waberer's és a Cosco Shipping, valamint a 4iG és a Huawei közötti együttműködés is elősegíti a logisztikai és telekommunikációs kapcsolatok fejlődését. A kínai-magyar kapcsolatok elmélyítésének következő szintje a kínai elnök látogatását követően az lehet, hogy Magyarország összeköti Kínát és a Nyugatot.

A nemzetgazdasági miniszter bejelentette, hogy Magyarország 2024. július 3–5 között rendezi meg az „EU – Kína Turisztikai Párbeszédet Európában” konferenciát, amely a soros magyar uniós elnökség kiemelt rendezvénye lesz.