Idén elmaradhat a nyugdíjprémium

Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentette, hogy 2021-ben a nyugdíjprémium kifizetése veszélybe kerülhet, mivel a gazdaság növekedése nem érte el a szükséges 3,5 százalékos küszöböt.

A Blikk csapata Budapest utcáin járva nyugdíjasokat kérdezett meg arról, hogy mit gondolnak a nyugdíjprémium esetleges elmaradásáról. A megkérdezettek véleményét egy videóban is összefoglalták, amelyet a lap online felületén lehet megtekinteni. A nyugdíjasok reakciói különbözőek voltak, és a videóban ők maguk fejtik ki álláspontjukat ebben a kérdésben.

Varga Mihály csütörtöki bejelentése tehát komoly visszhangot váltott ki a nyugdíjasok körében, akik számára a nyugdíjprémium fontos jövedelemkiegészítést jelenthet. A gazdasági növekedés mértéke így közvetlen hatással van a nyugdíjasok életminőségére.

Azonban a kormány újabb intézkedéseket hozott, amelyek közvetett módon befolyásolhatják a nyugdíjasok helyzetét. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter pénteki sajtótájékoztatóján beszélt a 675 milliárd forintos beruházáselhalasztásról, amelyet az idei költségvetési elcsúszás megoldása érdekében alkalmaznak. A beruházások elhalasztása egy évre szól, 2024-ről 2025-re tolnak el bizonyos állami kiadásokat, ami egy cash-flow management ügyként kezelendő. A vállalkozók teljesítik a vállalásaikat, de a kifizetéseket a kormány a következő évben eszközöli. Ez a lépés nem állítja le a beruházási helyszíneken a munkát, csak később jutnak a pénzükhöz a vállalatok, így a gazdasági növekedésre gyakorolt hatása minimális.

A kormány állítása szerint ezek az intézkedések hatásosak a költségvetés javítása szempontjából, és nem rontják a gazdaság teljesítményét. A beruházások egy része nem valódi beruházás, hanem egyszerű importbeszerzés, így a halasztásnak nincs jelentős gazdasági növekedésre gyakorolt hatása. A hazai vállalkozók esetében pedig a beruházások technikai elszámolásából adódóan nem kell azonnal elszámolni a költségvetésben, így a 2024-es költségvetést nem terheli meg ez a kiadási tétel.

A kormányzati intézkedések tehát egy ügyes, de átmeneti megoldást jelentenek, amelyekkel időt nyertek maguknak. A költségvetési elcsúszás és a kormányzati bejelentések, tűzoltások a jövőben is velünk maradnak. A kormány továbbra is tartózkodik az elsődlegesen a kiadási oldalra fókuszáló, fenntartható egyensúlyjavítást hozó, akár bizonyos ellátórendszereket érintő, reformszintű intézkedések meghozatalától.