Gazprom veszteségek és bevételcsökkenés

A Gazprom orosz állami gázipari vállalat jelentős veszteséget szenvedett el a tavalyi évben, a szankciók és az európai piac jelentős részének elvesztése hatására drasztikusan csökkentek a bevételei.

A Gazprom 2023-ban 629 milliárd rubel, azaz körülbelül 6,86 milliárd dollár veszteséggel zárta az évet, ami jelentős visszaesés a 2022-ben elért 1226 milliárd rubel nyereséghez képest. A gázértékesítésből származó bevétel megfeleződött, 3125 milliárd rubelre esett vissza. Ezzel szemben az olaj, gázkondenzátum, valamint olaj- és gáztermékek értékesítéséből származó bevétel 4,3 százalékkal, 4112 milliárd rubelre nőtt.

A cég összbevétele is csökkent, 8541 milliárd rubelre mérséklődött az egy évvel korábbi 11 ezer 673 milliárd rubelről. A Gazprom-csoport beruházásai is visszaestek, az idén 2573 milliárd rubelt terveznek fordítani erre a célra, ami 16 százalékos csökkenést jelent a tavalyi 3056 milliárd rubelhez képest.

Az EBITDA, azaz a korrigált adó- és kamatfizetés, illetve értékcsökkenési leírás előtti eredmény is jelentősen, közel a felére csökkent, 1765 milliárd rubelre a 2022. évi 3634 milliárd rubelről. Az idei első negyedévet a cég 449,53 milliárd rubel veszteséggel zárta, ami jelentősen magasabb a tavalyi első negyedévi 95,1 milliárd rubel veszteségnél. Ugyanakkor a negyedéves bevétele 5,6 százalékkal, 1710 milliárd rubelre nőtt.

Az európai piac jelentős részét elvesztette a Gazprom, és hiába növelték az Indiába és Kínába irányuló exportot, a csőhálózat kapacitása nem elegendő, infrastrukturális hiányosságok állnak fenn. A kitermelés is visszaesett, és a nyugati szankciók miatt a földgázkutak fejlesztését is vissza kellett fogni, az üzemeltetésük sem minden esetben megoldott, a cég nehezen pótolja a szankciók miatt kieső nyugati technológiákat. A hírek szerint azonban a cég mégis talált forrásokat arra, hogy megtámogassa a Ferencvárost.

Az orosz energetikai óriásról az elmúlt héten többször megemlékeztünk, miután napvilágot láttak olyan információk, hogy a Gazprom lehet a jövőben a Ferencváros futballcsapatának szponzora. A fejlemény megosztotta a hazai közéletet, a legkülönbözőbb szereplők mondtak véleményt az ügyről: Cseh Katalin az UEFA segítségével akadályozná meg a megállapodást, a TV2-es Csuti nem érti, miért ez a legnagyobb probléma, a külügy pedig örül, hogy a Gazprom nincs rajta semmilyen szankciós listán. A szakértő szerint főszponzorként évi több milliárd forintot hozhatna a Ferencvárosnak a világ legnagyobb földgázkitermelője.