4iG részesedést szerez a Remred űripari vállalatban

A 4iG űripari leányvállalata, a 4iG Űr és Technológiai Zrt. (S&T) tőkeemeléssel 45 százalékos részesedést szerez a Remredben.

A 4iG Űr és Technológiai Zrt. (S&T) Befektetési és Szindikátusi Szerződést írt alá a Space Oddity Kft.-vel, amelynek értelmében a Remred 45 százalékos részesedését szerezheti meg tőkeemelés útján. A 4iG februárban hozta nyilvánosságra, hogy érdekeltséget szerez a Remred űripari vállalatban, és most már az is ismert, hogy a részesedést tőkeemeléssel szerzik meg.

Az S&T a befektetés keretében összesen 25 millió eurót fektet be a Remredbe, amelyet két ütemben, pénzbeli hozzájárulással és ázsiós tőkeemelés formájában hajtanak végre. Az első ütem eredményeként az S&T részesedése eléri a Remred alaptőkéjének 45%-át, míg a második ütemben a pénzbeli hozzájárulás egy része tőketartalékba kerül, amelynek határideje 2025. január 31.

A Remred egy közel 50 éves múltra visszatekintő magyar űripari vállalat, amely szaktudásával és tapasztalatával a világ vezető űrügynökségeinek, mint az Európai Űrügynökség (ESA), a NASA és a Japán Űrügynökség (JAXA) is partnere és beszállítója. A vállalat egy űrtechnológiai központ megvalósítására készül, amely Európában egyedülálló moduláris technológiájával képes lesz akár 400 kg tömegű műholdak összeszerelésére is. A 4iG Csoport ezen akvizícióval nemcsak globális jelenlétét erősítheti a műholdas piacon, hanem a tervezett űrtechnológiai központ révén a nemzetközi gyártói piacra is belépést tervez.