Sacha Baron Cohen botrányairól ír a Rebel Rising kötet

Sacha Baron Cohen mosolya nem őszinte, amikor frissen megjelent életrajzi könyvéről kérdezik, melyben egy színésznő nem túl előnyös színben tünteti fel a botrányhős sztárt. A Rebel Rising című könyv 2024 áprilisában jelent meg az Egyesült Államokban, de a többi országban kisatíroznak bizonyos részeket.

A HarperCollins Australia kiadó megerősítette a Guardiannak, hogy jogi okokból lefedték egy fejezetet az ausztrál/új-zélandi kiadásban, és hozzátettek egy magyarázó megjegyzést. Az említett fejezet csak egy kis része a teljes történetnek, és a kiadó izgatottan várja, hogy az olvasók megismerjék Rebel életét. A Sacha Baron Cohen és más seggfejek című fejezetet Ausztráliában és Új-Zélandon teljes egészében feketével kihúzott sorokként fogják kinyomtatni, ami azt jelenti, hogy az ausztrál kiadás lesz a leginkább cenzúrázott. A rágalmazási törvények különbözősége miatt az egyes országokban eltérően jelenik meg az inkriminált fejezet. A HarperCollins hozzátette, hogy az Egyesült Királyságban egy oldal nagy részét szintén ki fogják takarni, és végrehajtanak néhány apró szerkesztést.

A legrosszabb élmény

Wilson a Grimsby című vígjáték 2016-os forgatásáról számol be, ahol Cohen mellett dolgozott, és ahol a két színész férj és feleség szerepében tűnt fel. A brit kiadásban Wilson „szakmai élete legrosszabb élményeként” írja le a Borat sztárjával való közös munkát, és hozzáteszi, hogy beszámolója az angliai és walesi törvények miatt nem nyomtatható ki. Az Egyesült Királyságban az oldalak nagy része elsötétült.

A könyv globális megjelenését eredetileg 2024. április elejére tűzték ki, de az Egyesült Királyságban és Ausztráliában kitolták a dátumot, hogy egybeessen Rebel Wilson sajtókörútjával. Wilson azt állította, hogy Cohen megpróbálta megakadályozni a könyv megjelenését, és ezt az Instagramon is kifejtette: „Nem foglak zaklatni vagy elhallgattatni drága ügyvédekkel vagy PR-krízismenedzserekkel.” Amikor a színésznő beszámolója Cohen állítólagos viselkedéséről napvilágra került, Cohen képviselői elutasították az állításokat, mondván, hogy a bizonyítékok, beleértve az akkori dokumentumokat, filmfelvételeket és a The Brothers Grimsby gyártása előtt, alatt és után jelenlévő szemtanúk beszámolói ellentmondanak ezeknek.

Sacha Baron Cohen képviselői közleményt adtak ki a brit kiadással kapcsolatban, amelyben kijelentették, hogy a Harper Collins nem ellenőrizte a könyv e fejezetét a megjelenés előtt, és csak későn, de megtették az ésszerű lépést, hogy törölték Rebel Wilson rágalmazó állításait, amelyeket korábban bizonyítékokkal is cáfoltak. A közlemény szerint a rágalmazások kinyomtatása törvénybe ütközik az Egyesült Királyságban és Ausztráliában; ez nem „sajátosság”, ahogyan Wilson asszony mondta, hanem egy sok száz éve létező jogi elv. A közlemény szerint ez Sacha Baron Cohen egyértelmű győzelme, és megerősíti azt, amit a kezdetektől fogva mondtak, hogy ez egy bizonyíthatóan hamis, szégyenletes és kudarcba fulladt könyveladási kísérlet.