Penge nélküli svájci bicska a Victorinoxtól

A Victorinox, a világhírű svájci bicskákat gyártó cég bejelentette, hogy penge nélküli svájci bicska fejlesztésén dolgozik. A vállalat vezérigazgatója, Carl Elsener szerint a késeléses támadások növekvő számára kívánnak választ adni ezzel az új termékkel. Elsener kiemelte, hogy a penge nélküli bicska különösen a biciklisek számára lehet hasznos, akiknek speciális eszközökre van szükségük, de pengére nem.

A Victorinox évente közel 10 millió svájci bicskát gyárt, és vásárlóik több mint 400 fajta termék közül választhatnak. Ezek között akadnak olyanok is, amelyek akár 73 funkcióval is rendelkeznek, de eddig minden típusban volt egy közös jellemző: a penge. A cég most a fegyverekre vonatkozó, világszerte szigorodó szabályozásokra reagálva tervezi, hogy kerékpárosoknak szánt szerszámokkal és más funkciókkal egészíti ki a zsebkést.

A cégnek nem ez az első alkalom, hogy a késekkel kapcsolatos szigorúbb szabályokhoz kell alkalmazkodnia. A World Trade Center elleni támadások után például 30 százalékkal csökkent a forgalmuk. Svájcban is felmerült a késekre vonatkozó szabályok szigorításának kérdése, de a 2016-os parlamenti vitában végül elvetették az 5 centiméternél hosszabb pengék betiltásának ötletét. Carl Elsener aggódik a kések szabályozása miatt, utalva az Egyesült Királyság és az ázsiai országok olyan törvényeire, amelyek csak munkához vagy szabadtéri tevékenységekhez engedélyezik a kés viselését.

A késeléses bűnözés súlyosságát mutatja, hogy múlt héten egy brit bíró egy 16 éves rapper haláláért tett felelőssé a késeléses bűnözést, akit egy bathi házibulin szúrtak nyakon. Ugyancsak a múlt héten született ítélet egy 15 éves brit fiú ügyében, aki iskolatársai előtt szúrt szíven egy másik diákot Leedsben. 2023-ban Oszakában megbüntettek egy férfit, akinek a zsebében egy svájci bicska volt, ami rávilágít a kések egyre szigorúbb szabályozásának komoly kihívásaira a Victorinox számára.

A svájci bicskák akkor váltak híressé, amikor az amerikai katonák a II. világháború után szuvenírként hazavitték őket. A cég 1897 óta gyárt Svájcban, és a svájci hadseregnek, valamint a NASA-nak is szállít eszközöket. A Victorinox a Svájcban gyártott kések és órák mintegy 80 százalékát exportálja.

: (via The Guardian) : (via Bloomberg)