Szinetár Miklós kíméletlenül kitálalt a hazai televíziózásról

A 92 éves művész, Szinetár Miklós kendőzetlen őszinteséggel mesél a televíziózásban eltöltött éveiről és életéről szóló könyvében, amelynek első része már ötszörös újranyomásban részesült.

Idén februárban ünnepelte 92. születésnapját a Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színházi, opera-, televíziós- és filmrendező, forgatókönyvíró, Szinetár Miklós, aki a mai napig aktívan dolgozik és számos tervvel rendelkezik. Elhatározta, hogy életművét egy háromkötetes önéletrajzi könyvben örökíti meg, melynek első része a kezdetektől, 1932-től 1957-ig kalauzolja végig az olvasót pályáján. A 2023 tavaszán megjelent kötet sikere jelentős volt, így ötször kellett újranyomtatni, és a második rész is a közelmúltban jelent meg, amely a rendszerváltásig tartó több mint 30 év eseményeit dolgozza fel.

A "A legvidámabb barakk" című kötet, amely április 23-tól lesz kapható a könyvesboltokban, Szinetár Miklós televíziózásban és színházban eltöltött éveiről, valamint karrierjének alakulásáról is mesél. A művész tervezi egy harmadik kötet megírását is, amely az elmúlt harminc év történéseit fogja bemutatni.

A könyvben Szinetár Miklós a Szabadság tér 17.-ben található, televíziós központtá avanzsált Tőzsdepalotában uralkodó "kőkorszaki viszonyokról" is beszámol. Emlékei szerint egyetlen kis stúdió állt rendelkezésre, ahol a hőmérséklet elérte a 40 fokot, és a felvételek során a kábeleken kellett átugrálniuk, ami komoly fizikai megpróbáltatást jelentett.

Szinetár a könyvében azt is elárulja, hogy korábban nagyon keveset keresett, és a munkakörülmények sem voltak ideálisak. Egy alkalommal, amikor különösen rosszak voltak a feltételek, arra kérte a felettesét, hogy legalább a gázsit emeljék meg. Az illetékes vezető ígéretet tett az emelésre, de amikor Szinetár a pénztárban megkapta a díjazást, az még az ígért összegnél is kevesebb volt, adólevonások miatt. Ekkor Szinetár úgy döntött, hogy soha többé nem lép be a televízió épületébe, de végül mégis visszatért, és 28 évig ott is maradt.