Feminista aktivisták a MeToo mozgalom jegyében támadták meg Courbet híres festményét

Két nőt vettek őrizetbe a francia rendőrök, miután a MeToo mozgalom szellemében festékkel fújták fel a híres "me too" feliratot Gustave Courbet "A világ eredete" című festményére, amely egy női nemi szervet ábrázol.

A metzi Pompidou-központban zajlott az incidens, ahol a párizsi Musée d'Orsay tulajdonában lévő képet egy időszakos kiállítás keretében mutatták be. A festményt egy üveglap védte, így a festéktámadás nem okozott kárt a műalkotásban.

A tiltakozó akció mögött Deborah de Robertis luxemburgi performansz-művész állt, aki kijelentette, hogy a művészettörténeti normák ellen akart lázadni. Az aktivisták a "me too" feliratot azért fújták fel a képre, mert szerintük a világ a nőktől ered. De Robertis az AFP-nek elmondta, hogy az akciót a "Nem választhatod el a nőt a művésztől" című performansz részeként szervezte meg, és feminista performanszként hajtották végre, mert „a kortárs művészet nagyon zárt világa eddig nagyrészt csendben maradt”.

De Robertis egy nyílt levélben emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy a performansszal a képzőművészetben jelen lévő ragadozókra és cenzorokra szeretnék ráirányítani a közvélemény figyelmét, és ebben a levélben hat konkrét személyt is megnevezett.

Rachida Dati, a francia kulturális miniszter, és Metz polgármestere, Francois Grosdidier is elítélte az eseményt. Dati szerint a műalkotások nem szolgálhatnak napi üzenetek közvetítésére, míg Grosdidier a történteket a kultúra elleni támadásként értékelte, amelyet ezúttal fanatikus feministák követtek el.

A "A világ eredete" című festmény korábban is bekerült a hírekbe, amikor 2016-ban a Facebook egy felhasználó profilját felfüggesztette, mert a képet megosztotta. A francia fellebbviteli bíróság döntése értelmében a férfi perelheti a közösségi oldalt a történtek miatt.

A festményt a párizsi Musée d'Orsay-ból kölcsönözték a Centre Pompidou-Metz-nek egy Jacques Lacan francia pszichoanalitikusról szóló kiállítás részeként, aki egykor a festmény tulajdonosa volt.

De Robertisnek nem ez volt az első performansza Courbet festményével. Korábban a saját nemi szervét megmutatva pózolt "A világ eredete" előtt a Musee d’Orsay-ban, és egy 2014-es performanszának fényképfelvétele, amin épp Courbet festménye alatt, a saját szeméremtestét mutatva pózolt, szintén kiállításra került a helyszínen.

Az akció során az 1986-ban, illetve 1993-ban született, a helyszínen letartóztatott nők összesen öt képre fújták fel a feliratot, és egy mostanáig nem azonosított harmadik társuk Annette Messager egy munkáját lopta el a kiállításról.

Courbet aktja először egy Khalil Bey nevű török-egyiptomi diplomata tulajdonában volt, aki az 1860-as évek Párizsának extravagáns figurája volt, és a Musee d’Orsay szerint a női testet ünneplő műgyűjteményt hozott létre, mielőtt szerencsejáték-adósságai miatt tönkrement.

(via The Guardian, AFP)