Napelem pályázati visszaélések: összehangolt árajánlatok leleplezése

Az Integritás Hatóság felfedte, hogy több napelemes cég összejátszott uniós pályázatokon, így korlátozva a versenyt, amely miatt a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordultak.

Az Integritás Hatóság által végzett vizsgálat során 22 esetben azonosítottak összehangolt árajánlatnyújtást a napelem pályázatok kapcsán. A hatóság szerint a vállalkozások között nincs közvetlen kapcsolat, de az érintett cégek vezetői közül többen a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnökségi tagjai, továbbá egyes cégek telephelyei egymás mellett helyezkednek el.

A vizsgálat a Vidékfejlesztési Program VP6-7.2.1.4-17 azonosítószámú, „Tanyák háztartási léptékű villamos energia és vízellátás, valamint szennyvízkezelési fejlesztései” című felhívására benyújtott támogatási kérelmeket érintette. A bejelentés alapján indult hivatalból eljárás során kiderült, hogy a nyertes ajánlattevők manipulálták a versenyt, hogy mindig ők kerüljenek ki győztesként a napelemes rendszer telepítésére kiírt pályázatokon.

A hatóság két projekt esetében megállapította a tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás kockázatát, ami alapján bejelentést tettek a Gazdasági Versenyhivatal felé. Az Integritás Hatóság szerint ezek a gyakorlatok az európai uniós támogatásokkal való visszaélést eredményezhették. A nyertes ajánlattevő a valós piaci árverseny kizárása érdekében két másik ajánlattevő vállalkozással összejátszva elérte, hogy a saját árajánlata legyen a legkedvezőbb. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy a vesztes árajánlatokat nyújtó társaságok ajánlatai a nyertes ajánlattevő vállalkozás céges e-mail címéről kerültek továbbításra.