Hszi Csin-ping európai körútja és a francia elnökkel való tárgyalások

Hszi Csin-ping, Kína elnöke megkezdte európai körútját, melynek első állomása Franciaország, ahol Emmanuel Macron francia elnökkel, Ursula von der Leyen európai bizottsági elnökkel és várhatóan Olaf Scholz német kancellárral is tárgyal.

A South China Morning Post szerint Hszi Csin-ping vasárnap érkezett Franciaországba, és a látogatás célja az Egyesült Államokkal fennálló kapcsolatok javítása, valamint a kereskedelmi és ukrajnai kérdések megvitatása. A kínai delegációt Peng Lijuan, Cai Qi kabinetfőnök és Vang Ji külügyminiszter is elkíséri.

A franciaországi tárgyalások során a Kína és az EU közötti kapcsolatok problémás területei kerülnek terítékre, mint például a jelentős kereskedelmi deficit és a kínai kettős felhasználású termékek Oroszországnak történő szállítása. Az Európai Unió az elmúlt években fokozta erőfeszítéseit, hogy csökkentse gazdasági függőségét Kínától és kezelje Peking geopolitikai befolyását.

Emmanuel Macron francia elnök az EU gazdasági intézkedéseire helyezi a hangsúlyt Kínával szemben, és nyomást kíván gyakorolni Hszire a gazdasági viszonosság érdekében. Macron kiemeli Európa szükségességét a nemzetbiztonság és a szuverenitás védelmében, és a találkozón várhatóan globális biztonsági kérdések is napirendre kerülnek, mint az éghajlatváltozás és az ukrajnai háború.

Lu Shaye, Kína franciaországi nagykövete szerint Franciaország kulcsszerepet játszik Kína nyugati kapcsolataiban, és Hszi útja Európa bizalmának visszaszerzésére irányulhat az Egyesült Államokkal fennálló rivalizálás fényében. A körút következő állomásai Szerbia és Magyarország lesznek, amelyek fontos partnerei Kínának az Övezet és Út kezdeményezésben (BRI).

A látogatás lehetőséget nyújt további együttműködésre és párbeszédre a részt vevő országok között. A magyar politikai vezetők tervezik, hogy újabb beruházásokat jelentenek be a keleti nagyhatalom segítségével, várhatóan a kínai elnök budapesti látogatásakor.

Vizsgálat vizsgálat hátán

Az Európai Bizottság vizsgálatot indított a kínai elektromosautó-gyártás állami támogatásának piactorzító hatásaira, amely idén nyáron védővámok kivetésével zárulhat. További vizsgálatok is zajlanak, többek között a kínai napelem- és szélturbina-gyártók, orvosieszköz-gyártók és a Budapest-Belgrád vasúti projektben is érdekelt cégek ellen. Áprilisban a Nuctech kínai állami cég rotterdami és varsói irodáiban házkutatást tartottak.

Ezek a lépések azt jelzik, hogy a kínai iparpolitika egyre kevésbé összeegyeztethető az EU gazdasági érdekeivel, és Macron az egyik fő támogatója az uniós piac védelmének és az európai versenyképesség fenntartását célzó programoknak. A francia elnök szerint Európa csak magára számíthat, és az európai kutatás-fejlesztési költés megduplázását, a befektetési piac egységesítését, az ipari szabályozás modernizálását vizionálja.

Kereskedelmi ügyek

A kereskedelmi ügyek lesznek a napirend legfontosabb pontjai Hszi látogatása alatt, és a kínai pártfőtitkár a feszültségek enyhítésére törekszik majd. Peking jelezte, hogy tud kárt okozni, például az európai brandy importját kezdte el vizsgálni, de egyelőre szárazon tartja a gazdasági puskaport. Az EU-val szembeni kínai kereskedelmi többlet jelentősen nőtt az utóbbi években, ami Macronnak előnyös alkupozíciót adhat.

Nem leválás

A kereskedelmi védekezés nem jelenti, hogy a francia elnök el akarna fordulni Kínától. A cél a piaci hozzáférés javítása, különösen a szolgáltatási szektorban, ahol az európai cégek komolyabb korlátokkal néznek szembe Kínában. Macron kormánya az autóiparban sem háborút akar, és a francia elektromosautó-gyártásban való kínai részvételt is üdvözölné.

Az ukrajnai háború is kiemelt téma lesz, és Macron arra próbálja majd meg rávenni Hszit, hogy Kína játsszon aktívabb szerepet Putyin tárgyalóasztalhoz ültetésében. Macron és Scholz azt szeretnék elérni, hogy Kína részt vegyen a június közepén, Svájcban tervezett békekonferencián.

A francia elnök azt is gyakran hangoztatja, hogy jó személyes viszonyt ápol Hszivel, és a látogatás része lesz egy romantikus túra a Pireneusokba.

No NATO, no problem

Hszi túrájának másik két állomása, Szerbia és Magyarország, jelzi az EU nem egységes voltát. Szerbiában és Magyarországon nem kell majd időt fecsérelnie az ukrajnai háborúval kapcsolatos noszogatásra és kereskedelmi hiányból fakadó problémákra. Hszi magyarországi útján újabb vasúti beruházásokat és a Great Wall Motors által Pécsen tervezett autógyár-beruházást jelent majd be. Belgrádban részt vesz majd a kínai nagykövetség bombázásának 25. évfordulóján tartott megemlékezésen.