Ukrajna hadikészletei kritikus helyzetben

Ukrajna nehéz helyzetbe került, mivel a hadikészletei kiürültek, és a 2024-es év hátralévő részében alulmaradhat az orosz tüzérséggel szemben, annak ellenére, hogy a kongresszus elfogadta a Kijevnek szánt katonai segélyt.

Az ukrán csapatok hónapok óta naponta körülbelül 2000 lövést adnak le, ami alig elegendő az oroszok elleni védekezés fenntartásához, és a legtöbb gyár még az új amerikai támogatás jóváhagyása ellenére sem tudta felpörgetni a termelést. Oleksandra Usztinova ukrán parlamenti képviselő szerint világszerte óriási hiány van tüzérségi lövedékekből, és az európaiak által ígért egymillió lövedéknek csak a harminc százalékát kapták meg Ukrajnában. Az amerikaiak is leapasztották a készleteiket, és Izraelnek is szállítanak.

Az amerikai kormányzat az év nagy részét azzal tölti, hogy az amerikai készleteket a háború előtti szintre állítsa vissza, céljuk, hogy 2025 végére havi 100 ezer lövedékre növeljék a gyártókapacitásukat. Európa készletei kiürültek, és az Európai Unió kezdeményezéséből származó 1,4 millió lövedék nagy része csak 2024 végéig érkezik meg. Ennek következtében Ukrajna partnerei az európai blokkon kívüli szállítók után kutatnak. A Cseh Köztársaság már forrásokat szerzett egy európai országokból álló konzorciumtól 500 ezer darab 155 milliméteres tüzérségi lőszer megvásárlására, és az első szállítmányt próbálja Ukrajnának eljuttatni. Az észt kormány hasonló kezdeményezése még nem kezdte meg az adománygyűjtést.

Franz-Stefan Gady, a londoni Nemzetközi Stratégiai Tanulmányok Intézetének munkatársa szerint az ukránok a következő tizenkét hónapban nagyjából havi 75 ezer és 85 ezer lövedéket tudnak kilőni, ami körülbelül napi 2400–2500 lövedéknek felel meg, és ez a minimális mennyiség, amelyre szükségük van a védekezés fenntartásához az oroszokkal szemben.

Oroszország felpörgeti a termelést

Oroszország az év végére talán képes lesz 4,5 millió lövedék előállítására, de kérdéses, hogy az agresszor kezdi-e kimeríteni ipari kapacitását. A fegyvergyárak már most is éjjel-nappal dolgoznak, így az európai tisztviselők arra számítanak, hogy Oroszországnak további gyárakat kell építenie. Oroszország Észak-Koreából és Iránból is kap tüzérségi lövedékeket, de ezek közül néhány olyan régi, hogy már nem is működik. Elegendő lövedék híján az ukránok FPV-drónokat használnak, amelyeket zavaró berendezésekkel el lehet téríteni és éjszaka nem tudnak repülni.

Mivel az amerikai és az európai gyárak még csak most kezdik felpörgetni a termelést, Kijev várhatóan 2024 nagy részét lövészárkok ásásával tölti, ahogy azt már hónapok óta teszi. Nem biztos azonban, hogy ezek az erődítmények olyan hatékonyak lesznek, mint a többrétegű orosz védművek, amelyek visszaverték Ukrajna 2023-as ellentámadását. Rob Lee, a Foreign Policy Research Institute Eurázsia programjának vezető munkatársa szerint Ukrajna mélységi védvonalakat épít ki, de ha egyszerre kevés az élőerő és a tüzérségi lőszer, az nagyon komoly problémát okoz.

Miközben a termelés felpörög, Ukrajna több olyan katonát veszíthet, akiket nem tud pótolni. Oleksandra Usztinova szerint két évbe telt, mire az illetékesek rájöttek arra, hogy be kéne fektetni a védelmi iparba.