A legkedvezőbb lakáshitelek a piacon

Nem érdemes tovább halogatni a lakáshitel felvételét, mivel a kamatok alakulása nem mutat további csökkenési tendenciát, és a piac kamatcsökkentési hulláma véget ért.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot, de Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint ez nem fogja érdemben befolyásolni a lakáshitel kamatokat, mivel a piac kamatcsökkentési hulláma már lezárult.

A 10 évre fixált lakáshitelek árazásában meghatározó 10 éves BIRS értéke április közepe óta ismét 7 százalék felett van, ami azt jelenti, hogy a banki ajánlatok átlagos hitelköltsége a referenciakamat alatt van. Ez utoljára 2022 tavaszán fordult elő, amikor a bankközi piacon a magas inflációt kezdték beárazni.

Hosszú távon a bankok számára nem éri meg negatív marzs mellett hitelezni, de Gergely Péter szerint nem kell attól tartani, hogy a pénzintézetek kamatemelésbe kezdenének.

A lakáshitel piac 2022-es visszaesése után 2023-ban kezdett helyreállni, de ez a növekedés még törékeny. A bankok számára fontos, hogy a jelzáloghitel-kihelyezés újra jelentős súllyal bírjon a háztartási hitelezésen belül.

A kereslet kamatfüggőségét az elmúlt hónapok adatai is alátámasztják: az ügyfelek 6-7 százalék körüli kamatok mellett hajlandóak lakáshitelt igényelni. A bankok mozgásterét a thm-plafon megállapodás is korlátozza, amely szerint a jelzáloghitelek átlagos hitelköltsége nem haladhatja meg a 7,3 százalékot.

A banki kamatverseny így a következő időszakban szűk teret fog kapni. Jelenleg a legkedvezőbb ajánlatokat a Gránit Banknál 6,18 százalékos, a Magnet Banknál és a CIB-nél pedig 6,30 és 6,39 százalékos kamatok mellett lehet igénybe venni.

Gergely Péter szerint a tavaszi és nyári időszakban a bankok akciós kamatokkal próbálhatják kihasználni a magasabb keresletet, de hosszú távon nem érdemes várni, mivel az infláció a következő hónapokban emelkedhet, és a lakáshitel kamatszintek nem valószínű, hogy javulni fognak.

Az ingatlanpiac is kezd magára találni, az ingatlanok árai emelkedhetnek, és a CSOK Plusz hitel további keresletet gerjeszthet a fiatal háztartások körében. Az már február végén is látszott, hogy nem érdemes várni a lakásvásárlással sem, mert a korábbi évek példái szerint az ingatlanpiaci felíveléssel először a lakáseladások száma nőhet meg, és ezt követi az ingatlanárak emelkedése.