Példátlan lépés az angol fociban: új kiadási korlátok a láthatáron

Az angol Premier League-ben új kiadási szabályok bevezetésére kerül sor, amelyek jelentős hatással lehetnek a klubok költéseire és a játékosok fizetéseire.

Egy olyan szezonban, amikor az Everton és a Nottingham Forest is pontvesztéssel sújtották a kiadási korlátok megsértése miatt, a Premier League klubjai egyhangúlag megegyeztek abban, hogy 2025–2026-tól új "csapatköltség" szabályokat vezetnek be. Az új szabályok szerint a csapatok legfeljebb az ötszörösét költhetik el annak az összegnek, amit a liga utolsó helyezettje kap a televíziós bevételekből, ami jelenleg 103,6 millió font.

Az új szabályokat a Premier League részvényesei ezen a héten tartott közgyűlésén egyhangúlag jóváhagyták, és várhatóan a júniusi közgyűlésen véglegesítik. A változásokkal a liga kisebb bevételű klubjai reménykedhetnek abban, hogy csökkenthetik a gazdagabb csapatok költekezési előnyét.

A Premier League új szabályai szerint az ügynököknek fizetett díjak csak részben számítanak bele a költségvetési sapkába, ami az ügynökök által a játékosoknak nyújtott szolgáltatásokhoz kapcsolódik. A Manchester United, a Manchester City és az Aston Villa ellenzik a javaslatot, míg a Chelsea tartózkodott a szavazáson.

A Hivatásos Labdarúgók Szövetsége (PFA) is figyelemmel kíséri a fejleményeket, és ellenez minden olyan intézkedést, amely korlátozná a játékosok fizetését.

A Premier League 36. fordulójában a Chelsea kiütéses győzelmet aratott a West Ham United felett, ahol Cole Palmer és Nicolas Jackson is gólt szerzett, így a Chelsea 5-0-ra győzött. A Liverpool 4–2-re legyőzte a Tottenhamet, ezzel Jürgen Klopp csapata még mindig tartja matematikai esélyét a bajnoki címre. A mérkőzésen Mohamed Szalah, Andrew Robertson, Cody Gakpo és Harvey Elliott voltak a gólszerzők, míg a Tottenham részéről Richarlison és Szon Hung Min találtak be.

A forduló további eredményei között szerepel a Brighton 1-0-ra aratott győzelme az Aston Villa ellen. A korábbi mérkőzéseken az Arsenal, a Newcastle United és a Manchester City is győzelmeket könyvelhetett el.

Az angol labdarúgásban tehát jelentős változások következhetnek be a költségvetési szabályok terén, miközben a pályán a Chelsea és a Liverpool is példát mutatott a hatékony kiadásokból származó eredményességgel.