Irán szögesdrótos betonfallal védené az afgán határt

Irán tervei szerint egy szögesdróttal megerősített, négy méter magas betonfal építésével kívánja megakadályozni az illegális bevándorlást az Afganisztánnal közös határszakaszon.

Az iráni kormány a 2024-es költségvetésből körülbelül 2,7 millió eurót (egymilliárd forintnak megfelelő összeget) különített el a határ megerősítésére, amelyet három éven belül kívánnak megvalósítani. A tervek már évtizedek óta léteznek, de most kerültek előtérbe az illegális bevándorlás elleni küzdelem jegyében.

A két állam közötti több mint 900 kilométeres határ jelentős része lakatlan területeken húzódik. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adatai szerint jelenleg közel 4,5 millió afgán tartózkodik Iránban, sokan közülük legális papírok nélkül.

A tálibok 2021-es hatalomátvétele óta több mint egymillió afgán menekült érkezett Iránba, akik főként a nagyvárosokban helyezkedtek el, és alacsony bérezésű munkakörökben dolgoznak. Az afgán bevándorlók nagy száma belpolitikai vitákhoz vezetett az országban, és egy részük Európa felé vette az irányt Iránon és Törökországon keresztül.

A szegénység, a magas munkanélküliség és a folyamatos konfliktusok miatt évente ezrek próbálnak illegálisan átkelni az afgán-iráni határon, ami komoly kihívást jelent a helyi hatóságok számára a csempészet és a határsértések megakadályozásában. Az iráni biztonsági erők több összetűzésben is érintettek voltak a tálibok fegyvereseivel.