A magyar tőzsde zárása: Mol és Richter erősödik, OTP csökken

A BUX index jelentős növekedéssel zárta a napot, a Mol és a Richter részvényei vezetik az emelkedést, míg az OTP részvényei csökkenést mutatnak a zárásra.

A magyar tőzsde reggeli kereskedésében a BUX 0,1 százalékos emelkedést könyvelhetett el, azonban a nap végére a BUX-index 0,66 százalékos pluszban, 437,29 ponttal fejezte be a napot az utolsó záróértékéhez képest, így az index értéke jelentősen emelkedett. A BUX-index jelenleg a 20, az 50, és a 200 napos mozgóátlaga fölött áll, tehát a fontosabb időtávokon egyértelműen emelkedő trend figyelhető meg.

A hazai blue chipek többsége ma emelkedő árfolyamot mutatott, a Mol árfolyama 1,9 százalékos pluszban, 56 forinttal 2996 forintra zárt, a Richter árfolyama 1,56 százalékos pluszban, 140 forinttal 9100 forintra állt, míg a Magyar Telekom árfolyama 0,21 százalékkal, 2 forinttal 942 forintra került feljebb. Ezzel szemben az OTP árfolyama 0,29 százalékos mínuszban, 50 forinttal 17 365 forintra zárt az előző napi záróárfolyamhoz képest.

A közepes kapitalizációjú részvények között a kép vegyes volt; az Alteo és az Akko részvényei erősödtek a reggeli kereskedésben, míg a Zwack és az Appeninn gyengébben nyitottak, de a nap végére a BIF papírjai 2,7 százalékkal, a Rába árfolyama pedig 1,5 százalékot esett. A magyar tőzsdén a nap végén az öt legforgalmasabb papír között megtalálható volt az OTP, amelyben 5,8 milliárd forint értékben cseréltek gazdát a részvények, valamint a Richter, a Mol, a Magyar Telekom és az Opus részvényei is szerepeltek a listán.

Szemán Péter, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője szerint a tőzsde átlag feletti forgalomban emelkedett. Kitért továbbá Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter bejelentésére is, mely szerint az üzemanyagárakat a régiós árakhoz kell igazítaniuk a forgalmazóknak, ugyanakkor a kormány erre két hetet ad. A BUMIX index 0,26 százalékkal csökkent a keddi záráshoz képest.