Ukrán állítások szerint lelőttek egy orosz TU22M3-as stratégiai bombázót

Ukrajna pénteken lelőtt egy orosz stratégiai bombázót 300 km-re a határától, miután a harci gép részt vett egy légicsapásban, amely legalább nyolc ember, köztük két gyermek halálát okozta - közölte Kijev.

Rakéták záporoztak Dnyipro városára és a környező régióra a kora reggeli órákban, lakóházakat és a főpályaudvart megrongálva, valamint legalább 28 civilt megsebesítve - közölték a regionális hatóságok. Az elmúlt hetekben Oroszország fokozta az ukrán energiarendszer és más célpontok elleni nagy hatótávolságú légitámadásait, ezzel növelve a nyomást Kijevre a frontvonalak mögött.

A kijevi légierő parancsnoka és a katonai kémszolgálat közölte, hogy ez az első alkalom az invázió során, amikor lelőttek egy orosz Tu-22M3-as stratégiai bombázót, amely az éjszakai támadás során rakétákat lőtt ki Ukrajnára. A gép az ukrán határtól 300 km-re, orosz légtérben repült.

Egy hírszerzési forrás a Reutersnek elmondta, hogy Kijev egy módosított S-200-as légvédelmi rakétát használt a támadáshoz, de azt nem árulta el, hogy honnan lőtték ki. Az S-200 egy szovjet korabeli, nagy hatótávolságú föld-levegő rakétarendszer. A közösségi médiában megjelent, de még meg nem erősített felvételeken egy lángoló farokkal rendelkező harci repülőgép látható, amint spirálisan a föld felé tart.

Az orosz védelmi minisztérium szerint a bombázó Oroszország déli Sztavropoli régiójában zuhant le, több száz kilométerre az ukránok által ellenőrzött területtől, amikor egy harci feladat végrehajtása után visszatért a bázisára. Az oroszok közleménye szerint úgy tűnik, hogy a balesetet műszaki hiba okozta. Az orosz légierő személyzetének négy tagja katapultált a harci gépből; kettőt kimentettek, egy meghalt, a negyedikért pedig mentési művelet folyik - közölte az orosz regionális kormányzó.