Szijjártó Péter: a NATO átlépte a vörös vonalat!

„A NATO átlépte a vörös vonalat!” – ezzel a címmel osztott meg egy rövid videót Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán, amelyben a NATO által Ukrajnának tervezett 100 milliárd dolláros támogatási csomagról beszélt.

Szijjártó Péter az OECD gazdaságfejlesztésről szóló eseménye előtt nyilatkozott, kifejtve, hogy az európaiak számára egyre távolabb kerül a béke lehetősége. A miniszter szerint a NATO a korábban meghúzott vörös vonalakat lépi át, amikor növeli az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat és az ukrán katonák kiképzését, és most további 100 milliárd dollárt kíván a konfliktusba fektetni.

A NATO-tagállamok a szervezet főtitkárától kapták meg a javaslatot, amely a következő öt évre szóló közös hozzájárulást irányoz elő a 100 milliárd dolláros projekt megvalósítására. Szijjártó Péter értelmezése szerint ez azt jelenti, hogy a NATO a háború további ötéves elhúzódásával számol, ami növeli a konfliktus továbbterjedésének kockázatát.

Menczer Tamás, a Fidesz kommunikációs igazgatója is megszólalt a témában, hangsúlyozva, hogy a NATO háborús pszichózisban szenved, és minden áron atomba borítaná a világot. Menczer szerint a NATO valójában védelmi szövetség, és nem támadó szövetség, de a mostani segélycsomag jellegét és célját nem tisztázta, ami felveti a kérdést, hogy ez a lépés hogyan illeszkedik a szövetség védelmi szerepéhez.

A külügyminiszter ismételten kifejtette a magyar kormány álláspontját, amely szerint Magyarország tárgyalásokat szorgalmaz, és nem támogatja a fegyverszállításokat Ukrajnának. Szijjártó Péter kiemelte, hogy véleménye szerint Európában háborús, sőt atomháborús előkészületek zajlanak. Hozzátette, hogy Magyarország nem fogadja el a NATO-javaslatot, és a következő hetekben azon fog dolgozni, hogy kivonhassa magát a 100 milliárd dolláros projektből.

Szijjártó Péter megerősítette, hogy a magyar álláspont továbbra is világos: a harctéren nincsen megoldás, csak halottak és pusztítás, a rendezést csakis a tárgyalások hozhatják el. A miniszter leszögezte: Magyarország nem kíván részt venni a NATO fegyverszállítási és kiképzési műveletében, a kormány ehhez nem akar adófizetői forintokkal hozzájárulni.

„Mi, a következő hetekben, ezen javaslatok tárgyalása során így továbbra is azért fogunk küzdeni, hogy Magyarország kimaradhasson ebből az őrületből, Magyarország kimaradhasson a fegyverszállításból, Magyarország kimaradhasson az ukrán katonák képzéséből, és Magyarország kimaradhasson ennek a százmilliárd dollárnak az összegyűjtéséből és a háborúba történő belepumpálásából. Nekünk, a magyar kormánynak a magyar emberek biztonsága az első, s a mi legfontosabb feladatunk, hogy a magyar emberek biztonságát garantáljuk" – sorolta Szijjártó Péter.

A miniszter kifejtette, ez kizárólag akkor lehetséges, ha hazánk kimarad a háborúból, ezért ezután is erre fog összpontosítani a kormány. Szijjártó Péter felhívta a figyelmet arra, hogy a béke megőrzése érdekében június 9-én békepárti politikusokat kell küldeni az Európai Parlamentbe, és ebben Magyarország is hozzá tud járulni. "Nem szabad elfelejteni: a béke színe a narancs, a béke neve pedig a Fidesz. Ezért arra kérek mindenkit tisztelettel, hogy az európai parlamenti választáson is segítsenek abban, hogy mindebből az őrületből, mindebből a háborús készülődésből Magyarország kimaradhasson" – zárta szavait a miniszter.