Szijjártó Péter és Andrij Jermak a kárpátaljai magyarság jogairól egyeztetett

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter telefonon tárgyalt Andrij Jermakkal, az ukrán elnöki hivatal vezetőjével a kárpátaljai magyarság jogainak helyreállításáról, ami már hónapok óta napirenden van a két ország között. A munkacsoport, amely az ügyben tevékenykedik, a következő héten ül ismét össze.

A két politikus rendszeresen tárgyal egymással, hogy javítsák a magyar-ukrán kapcsolatokat, amelynek fontos eleme a kárpátaljai magyar kisebbség helyzetének javítása. Szijjártó Péter januárban Ukrajnába látogatott, és egy 11 pontból álló javaslatcsomagot adott át az ukrán félnek. A javaslatok a kárpátaljai magyarság helyzetének rendezésére irányultak.

Márciusban a két fél telefonon erősítette meg, hogy elkötelezettek a kárpátaljai magyarság jogainak helyreállítása mellett. Ezenkívül megállapodtak egy új határátkelő építésében Nagyhódos és Nagypalád között, amelynek megállapodását Szijjártó Péter április 10-én írta alá.

A magyar külügyminiszter legutóbbi tájékoztatása szerint ismét telefonon egyeztetett Jermakkal, és áttekintették a kisebbségi jogok helyreállításával foglalkozó munkacsoport eddigi munkáját. Megállapították, hogy bár az elmúlt hetekben sikerült előrelépni, még számos feladat vár megoldásra. A munkacsoport a következő hét második felében folytatja a megbeszéléseket.