A moszkvai botrány csúcsra hág: Putyin jobbkeze sem biztonságban

Az orosz belpolitikai élet egyik legizgalmasabb eseménye volt az elmúlt hetekben Timur Ivanov védelmi miniszterhelyettes váratlan letartóztatása, ami felveti a további politikai következmények lehetőségét.

Oroszországban a politikai elit körüli hatósági intézkedések üzenetet hordoznak, amelyet a Kreml közvetít az állampolgárok vagy a vezetés felé. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter helyettesének április 23-án történt letartóztatása korrupciós vádak alapján arra utalhat, hogy a Kreml elégedetlen a minisztérium munkájával. Ez különösen aggasztó lehet Sojgu számára, figyelembe véve, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök hamarosan ötödik alkalommal is beiktatható, ami kormányátalakítással is járhat. A botrány körüli helyzet súlyosbodhat, ha figyelembe vesszük, hogy a letartóztatott helyettes a védelmi miniszter egyik legközelebbi munkatársa volt.

Ivanov számos jelentős oroszországi projektért felelt, és a „Sojgu pénztárcája” becenevet is kapta. Felelőssége alá tartozott a „nemzeti katedrális” beruházás és Mariupol újjáépítése is. A vádak szerint körülbelül 10 ezer dollárnyi kenőpénzt fogadott el, ami az ő életviteléhez képest alacsony összegnek tűnik. Ez a lépés azt jelzi, hogy a Kreml változtatni kíván az eddigi politikáján.

Az eset váratlansága miatt sokan találgatják, hogy ki lehet a következő célpont, és várható-e további hatósági intézkedés. A teljes orosz védelmi minisztérium vizsgálat alá kerülhet, mivel Putyin szeretné eltüntetni a társadalom számára elfogadhatatlan gazdagságot mutató politikai vezetőket.

Jevgenyij Prigozsin, a korábbi orosz oligarcha és zsoldosvezér neve is felmerült, aki 2023 júniusában indított felkelést az orosz katonai vezetés ellen, de a lázadás elbukott. A Politico elemzése szerint azonban Oroszországban nem maradhatnak következmények nélkül az ilyen események, így Sojgunak is számolnia kell a lehetséges következményekkel.

A védelmi miniszter pozícióját tovább gyengítheti, hogy az országban több csoport is hatalmi harcot vív, és néhányan biztosan szeretnék Sojgu bukását látni.