Kormányinfó: Gulyás Gergely a NATO ukrán háborúban való aktív részvételéről, az üzemanyagárakról és az alaptörvény módosításáról beszélt

A Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő tartottak tájékoztatót. A beszélgetés során Gulyás Gergely kijelentette, hogy a NATO aktívan részt venne az ukrán háborúban, és szó esett az üzemanyagárakról, valamint az alaptörvény módosításáról is.

A tájékoztatót élőben közvetítették, ahol a szokásos négyes formáció helyett ezúttal csak két személy, Gulyás Gergely és Vitályos Eszter jelent meg. A cikk folyamatos frissítés alatt állt, így a legújabb információk azonnal elérhetővé váltak az érdeklődők számára.

A legfontosabb téma, ami a héten szóba került, az az üzemanyagok elszálló ára volt. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter bejelentette, hogy a kereskedőknek két hetük van arra, hogy visszatérjenek az üzemanyagárak a régiós átlaghoz, amennyiben pedig ez nem történik meg, akkor a kormány beavatkozik. Emellett a 2025-ös költségvetés benyújtásának elhalasztásáról és a kormánypártok önkormányzati kampányáról is várhatóan szó esett a tájékoztatón.

A Kormányinfón elhangzott, hogy a tegnapi kormányülésen elsőként a háborút értékelte a kormány. Eddig egyes tagállamok tettek háborúpárti nyilatkozatokat, már a NATO is aktív szereplésre készül a háborúban. Ez a kormányt aggodalommal tölti el, mert a tagállamoknál is csak szállításokkal kezdődött, és már gyilkosabbnál gyilkosabb fegyvereket küldenek. A NATO még pénzügyi segítségnyújtásról beszél, de uniós tagállamok vezetői szerint csapatokat is Ukrajna területére kell küldeni, ami a magyar kormány szerint világháborúhoz vezethet. A NATO-ukrán katonai misszió alapvető változás az eddigiekhez képest. Mindenképpen ki kell maradni a háborúból, és ha nem tudjuk erről a NATO szövetségeseinket meggyőzni, akkor is Magyarország ki akar maradni belőle. Nem küldünk katonákat, nem akarunk résztvenni a háborúban és nem engedünk át csapatokat a területünkön - mondta Gulyás Gergely.

Az alaptörvény módosításáról

Gulyás Gergely bejelentette, hogy érkezik az alaptörvény újabb módosítása, amelynek egy részére a gyermekvédelmi törvény miatt van szükség. A módosítás értelmében olyan személy már nem kaphatna elnöki kegyelmet Magyarországon, aki kiskorú sérelmére szexuális bűncselekményt követett el, vagy ilyen bűncselekményben bármilyen szinten közreműködött. Ezenkívül eltörlik az elnöki kegyelem ellenjegyzését, azaz a mindenkori igazságügyi miniszternek a jövőben már nem kell ellenjegyeznie az elnöki döntést.

A kormány az európai hitelközösséget sem támogatja, maximum akkor, ha a parlament kétharmada így dönt. Ez is benne lesz az alkotmánymódosításban. Az Alaptörvény-módosítás a honvédségi csapatmozogásokat is érinti, célszerű, ha a honvédség műveleteiről, állomásozásáról, műveletekről részletes szabályozást sarkalatos törvény tartalmazza.

Egyéb fontos témák

Gulyás Gergely tájékoztatása szerint május 8-a és 10-e között érkezik Budapestre a kínai elnök, Hszi Csin-ping, ami fontos esemény, hiszen Kína rendkívül fontos gazdasági partnere Magyarországnak. A látogatás előkészítése már zajlik, és részletesebb tájékoztatást Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ad majd.

A reptérvásárlás kapcsán a miniszter elmondta, hogy a szóbeli megállapodás már megszületett, de a cégprotokollok lefolytatása még néhány napot, hetet, esetleg hónapot vehet igénybe.

Újságírói kérdésre Gulyás Gergely úgy fogalmazott Magyar Péter kapcsán, hogy érdemes néhány hetet várni, vagy esetleg két évet, és „mindenki látni fogja, hogy ami történik, az egy baloldali probléma”, szerinte a kormányt ez nem érinti, ha pedig mégis, akkor valószínűleg kedvezően. Arról pedig, hogy Magyar Péter Gulyás a legutóbbi Kormányinfón elmondott szavait fenyegetésként értékelte, azt mondta, hogy „Magyar Péter ennyire nem hülye, értette ő azt”.

A Spar ellen indítandó perről is megkérdezték a minisztert, aki azt mondta, hogy „az eljárás meg fog indulni a bíróságon, jó hírnév megsértése miatt”.

(Borítókép: Vitályos Eszter és Gulyás Gergely. Fotó: Kaszás Tamás / Index)