Főpolgármester-jelöltek: Karácsony leadta az ajánlásait, két jelölt visszalépett

Karácsony Gergely, a jelenlegi főpolgármester, leadta a szükséges ajánlásokat a Nemzeti Választási Irodának, miközben két főpolgármester-jelölt visszalépését is bejelentették.

A főpolgármester-jelölteknek május 6-án délutánig kellett leadniuk az aláírásgyűjtő íveket a június 9-i választáson való induláshoz. Karácsony Gergely a negyedik jelöltként teljesítette ezt a követelményt. Az NVI adatbázisában már szerepel a "bejelentve" megjegyzés a neve mellett.

Az elsőként bejelentkező Szentkirályi Alexandra, a Fidesz-KDNP jelöltje után, Grundtner András, a Mi Hazánk jelöltje és Vitézy Dávid, az LMP és a saját civil szervezetének közös jelöltje is leadta az ajánlásokat.

Karácsony ajánlásainak leadásával egy időben derült ki, hogy Kajtor Gábor, a Szabad Ország Mozgalom jelöltje és Nimmervoll Márk Erik független jelölt is visszalépett a főpolgármesteri posztért folyó küzdelemtől. Ezzel a jelöltek száma tizenegyre csökkent, hiszen korábban Simon Szilárd Attila és Kolek Márton Ottó független jelöltek is visszavonták jelöltségüket.

A június 9-i összevont választásokon nemcsak önkormányzati, hanem európai parlamenti voksolás is lesz. A főpolgármesteri posztért maradt kihívók az alábbiak (ábécésorrendben): Ács László (független), Ferenczik József (Új Magyar Birodalmi Mozgalom), Grundtner András (Mi Hazánk Mozgalom), Kovács János (Nemzetegyesítő Mozgalom), Kovács János (független), Révész Ferenc (független), Szentkirályi Alexandra (Fidesz–KDNP), Torda Dávid (független) és Vitézy Dávid (Vitézy Dáviddal Budapestért–LMP).