Varga Judit és Magyar Péter esete: OMSZ jelentés a Borsnál

A Bors napilap birtokába került egy Országos Mentőszolgálat (OMSZ) jelentés, amely alátámasztja Varga Judit volt igazságügyi miniszter állításait egy korábbi interjúban, miszerint volt férje, Magyar Péter öngyilkosságot színlelt.

A Bors által közzétett információk szerint a dokumentumok igazolják, hogy Varga Judit igazat mondott, amikor azt állította, hogy Magyar Péter öngyilkosságot szimulált, és gyógyszermérgezést játszott el. Varga egy interjúban beszélt arról az esetről, amikor Xanax tabletták mellett találta meg férjét, és nem tudva, hogy hány tablettát vett be, mentőt hívott a Kútvölgyi úti lakásukra.

A Bors által megszerzett OMSZ jegyzőkönyv szerint 2020. február 19-én mérgezési tünetek miatt riasztották a mentőket a volt miniszter lakására. A dokumentumokból kiderül, hogy a riasztás P1-es fokozatú volt, amit életveszélyes esetekben alkalmaznak.

A volt igazságügyi miniszter azt is elmondta, hogy Magyar Péter a mentők kiérkezése előtt elmenekült a helyszínről. A mentőszolgálat jegyzőkönyve szerint a beteg ismeretlen helyre távozott.

Az eset részleteiről további információk is napvilágot láttak. Varga Judit egy vasárnap délelőtti, gyerekekkel közös kirándulásról hazatérve találta meg a látszólag ájult Magyar Pétert, aki a hálószobában az ágyon feküdt. Mellette egy levél vényköteles Xanax gyógyszer volt, amelyből kilenc szem hiányzott. Varga Judit próbálta felébreszteni férjét, majd mivel nem mutatott életjelet, hívta a mentőket. Miután letette a telefont, Magyar Péter felkelt és közölte, hogy nem vett be semmit, majd pizsamában elhajtott az autójával, és egy szomszédos utcában várakozott, amíg a mentők el nem hagyták a területet.

Ez nem az első alkalom, hogy Varga Judit és Magyar Péter házasságának zűrös történeteivel kapcsolatos dokumentumok kerülnek a sajtóhoz. Korábban a Hvg.hu számolt be egy rendőrségi jelentésről, amely a pár veszekedéséről szólt, és ennek teljes szövegét a Mandiner is közzétette. A Mandiner a többoldalas rendőrségi jelentést szinte teljes terjedelmében nyilvánosságra hozta, amelyből csak bizonyos személyes adatokat takartak ki. A lap szerint a közvéleménynek joga van megismerni, hogy a hatóság részéről közvetlenül eljáró, szem- és fültanú rendőr mit tapasztalt az ominózus decemberi napon.

Az Országos Mentőszolgálat jegyzőkönyvének nyilvánosságra kerülése azonban komoly adatvédelmi aggályokat vet fel. Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő szerint az OMSZ vezetését azonnali hatállyal el kell bocsátani, mivel az ilyen jellegű adatszivárgás aláássa a társadalom bizalmát a mentőszolgálat adatkezelésében és magában az OMSZ-ben. A szakértő szerint a mentőszolgálat hitelessége súlyosan sérült, és felveti a kérdést, hogy hogyan lehet biztos abban bárki, hogy a jövőben nem kerülnek nyilvánosságra személyes- és egészségügyi adatai.

A Bors cikkében megjelent esetlapokban a személyes adatok többségét kitakarták, de több adat így is látható volt, beleértve az eset helyszínét és a beteg korát. A mentőszolgálat sajtóügyeletén érdeklődés után írásban küldött kérdésekre még várnak választ, többek között arra, hogy indult-e vizsgálat, és hogyan férhetnek hozzá az ilyen dokumentumokhoz. A rendőrségtől is érdeklődtek a korábbi rendőrségi jegyzőkönyv nyilvánosságra kerülésével kapcsolatban, de választ nem kaptak.

Magyar Péter a Telexnek adott nyilatkozatában kijelentette, hogy feljelentést tesz a cikket jegyző újságíró és a lap felelős szerkesztője ellen. Magyar szerint az esetlap nem is lehet igazi, és a történetet a jereváni rádióra emlékeztetőnek tartja, mivel szerinte a Bors nem figyelt arra, hogy a bejelentőhöz ne az ő nevét írják, hanem a volt feleségét.

Az OMSZ szóvivője, Győrfi Pál közölte, hogy az Országos Mentőszolgálat a betegdokumentációt az adatvédelmi szabályok szigorú betartásával kezeli, és illetéktelen személynek, például érdeklődő újságírónak soha nem szolgáltatja ki. Hozzátette, hogy a dokumentáció a mentőellátást követően az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe (EESZT) kerül, ahol megfelelő jogosultság esetén a beteg, a törvényes képviselője, vagy másik, illetékes egészségügyi ellátó hozzáférhet. Az OMSZ általi adatkezelés jelen esetre vonatkozó teljes szabályosságát vizsgálat keretében ellenőrzik.