Orosz támadások sújtják Ukrajnát, Zelenszkijre és Porosenkóra körözést adott ki Moszkva

Az elmúlt héten az orosz erők több mint 380 támadást hajtottak végre ukrán városok és régiók ellen, ami kiemeli a légvédelmi rendszerek és fegyverek iránti sürgős szükségletet – közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombati Facebook-üzenetében hangsúlyozta, hogy a "terroristák" csak ezen a héten több mint 380 támadást intéztek városok és régiók ellen, és ez a háború minden hetében így folytatódik. Az elnök szerint azonban megállítható az orosz terror, ha Ukrajna megkapja a szükséges légvédelmi rendszereket és fegyvereket a partnerektől, akiknek megköszönte a támogatást. Ezzel egyidejűleg Oroszország körözést adott ki Zelenszkijre és elődjére, Petro Porosenkóra, bár a gyanúsítások természetét nem tették közzé.

Ihor Terehov, Harkiv polgármestere a Telegramon számolt be arról, hogy két orosz drón csapódott be a városban, négy helyi lakost megsebesítve, köztük egy gyermeket. Oleh Szinyehubov, a megye kormányzója pontosította, hogy az ukrán légvédelem által lelőtt Sahid drónok roncsai okozták a károkat, és egy irodaház is kigyulladt. Terehov később arról tájékoztatott, hogy Oroszország újabb tüzérségi támadást indított Harkiv ellen, amely polgári célpontot ért, öt ember megsérült, és a város körzetében is voltak becsapódások, egy 49 éves férfi életét vesztette.

Mikola Olescsuk, az ukrán légierő parancsnoka a Telegramon arról számolt be, hogy a légvédelem megsemmisítette azt a 13 Sahid drónt, amely az éjjel Ukrajnát támadta.

Az ukrán védelmi minisztérium tájékoztatási központja szerint az elmúlt napban az orosz erők tíz ukrajnai régiót támadtak, 141 települést és 222 infrastrukturális létesítményt érintve. A központ szerint vannak halálos áldozatok és sérültek is a civilek között, de a pontos számok még nem ismertek.

A Herszon megyei kormányzói hivatal hírei szerint az orosz erők szombat reggel drónnal megsemmisítettek egy teherautót Beriszlavban, amely ivóvizet szállított a helyi lakosoknak. Az autó kiégett, de személyi sérülés nem történt.

Az ukrán vezérkar reggeli helyzetjelentése alapján az elmúlt napban 119 összecsapás történt a fronton, különösen Avgyijivka és Bahmut környékén volt feszült a helyzet. A vezérkar összesítése szerint az orosz hadsereg embervesztesége meghaladta a 473 ezret, az ukrán erők pedig többek között 12 harckocsit, 46 tüzérségi és két légvédelmi rendszert, valamint 31 drónt semmisítettek meg.

Ezzel párhuzamosan Oroszországban 18 év börtönre ítéltek egy ukrán katonát, aki a Mariupolt védő Azov egységében szolgált. A Vladiszlav Plahotnik elleni ítélet Ukrajna szerint a nemzetközi jog megsértésével született, mivel hadifoglyokról van szó. Moszkva azonban terroristákként kezelve ítélte el az ukrán állampolgárokat. Eddig 160 ilyen ítélet született, átlagosan 21 év börtönnel, a legenyhébb ítélet 8 év szabadságvesztés volt. 2024 februárjában 33 ukrán katonát ítéltek el Oroszországban, 27-29 évre.

Az ukrán erők szombaton lelőttek egy orosz Szu-25-ös vadászbombázót a kelet-ukrajnai Donyecki terület felett, amelyet Zelenszkij elnök külön dicsérettel illetett. Az elnök szerint Oroszország a nap folyamán nyolc különböző típusú rakétát és közel 70 irányított légibombát vetett be települések és frontállások ellen, miután az ukrán légierő az éjszaka folyamán 13 Shahed drónt lőtt le, amelyek Harkiv és Dnyipro területét vették célba. Zelenszkij hangsúlyozta, hogy Oroszország nem vágyik a békére, és csak kényszeríteni lehet, hogy hagyja békén Ukrajnát. A júniusban Svájcban megrendezésre kerülő világbéke-csúcstalálkozónak - Oroszország nélkül - "sikerülnie kell" - jelentette ki. Donyeck egyike annak a négy ukrajnai régiónak, amelyet Moszkva saját bevallása szerint elcsatolt, és Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szerint Moszkva idén 547 négyzetkilométernyi (211 négyzetmérföldnyi) elcsatolt területet vett ellenőrzése alá.