Hoki-vb: Magyarország csoportelsőként jutott vissza az elitligába

A magyar férfi jégkorong-válogatott történelmi győzelmet aratott, amikor az olaszországi Bolzanóban megrendezett 1/A divíziós világbajnokságon 2-1-re legyőzte Szlovéniát, ezzel csoportelsőként biztosította helyét a világbajnoki A csoportban.

A magyar csapat az első harmadban szerezte meg a vezetést Hári János góljával, alig több mint hét perc elteltével a mérkőzés kezdete után. A szlovénok a második harmadban egyenlítettek Ticar "Puskás-díjas" találatával. A döntő gólt a záróharmadban, kevesebb mint három perccel a meccs vége előtt Papp Kristóf szerezte, kihasználva egy emberelőnyös helyzetet, amit Sofron István harcolt ki, és Varga passzából értékesített.

Ez a győzelem nemcsak hogy csoportelsőséget jelentett a magyar válogatottnak, hanem történelmi jelentőségű is volt, hiszen ez volt az első alkalom, hogy a magyar csapat tétmeccsen legyőzte Szlovéniát, 11 vereséget követően. A szlovénok számára a mérkőzés már tét nélküli volt, mivel korábban már biztosították helyüket az elitligában.

A magyar válogatott remek védekezéssel és Bálizs Bence kiváló kapusteljesítményével őrizte meg előnyét a mérkőzés végéig. A szlovénok még a kapusukat is levitték a hajrában, de a magyar védelem tökéletesen működött, így nem tudtak egyenlíteni. A magyar csapat így 11 ponttal zárta a világbajnokságot, és jövőre Dániában és Svédországban megrendezésre kerülő A csoportban folytathatja a megmérettetést.

A diadal azt jelenti, hogy a magyarok a sportág újkori történetében, a második világháborút követően negyedszer jutottak fel az élvonalba a 2008-as szapporói, a 2015-ös krakkói és a 2022-es ljubljanai siker után. A tornát a magyarok nyerték 11 ponttal, másodikként pedig a három kilencpontos csapat közül a szlovének jutottak fel az egymás elleni eredményeknek köszönhetően, mivel az olaszokat és a románokat is felülmúlták.