Szenzációs bravúr, a magyar hokiválogatott feljutott az elitbe

A magyar férfi jégkorong-válogatott 2–1-re legyőzte Szlovéniát a bolzanói divízió I/A-világbajnokság ötödik fordulójában, ezzel aranyérmesként feljutott a 16 csapatos elitbe.

A magyar csapat álomrajtot vett a világbajnokságon, előbb Japánt, majd a Koreai Köztársaságot győzte le, azonban meglepetésre kikapott Romániától. A románok elleni vereség után Galló Vilmos, a válogatott egyik legjobbja, kritikával illette Don MacAdam szövetségi kapitányt, amiért később bocsánatot kért. A csütörtöki pihenőnapot követően a magyarok az olaszok elleni győzelemmel tartották életben a feljutás reményét.

A szombati utolsó játéknapon Románia legyőzte Japánt, Olaszország pedig kiütötte a Koreai Köztársaságot, amely így kiesett. Az olaszok győzelme után már csak a magyaroknak és Szlovéniának volt esélye a feljutásra.

Első harmad

A szlovénok lendületes kezdése után Hári János szerezte meg a vezetést a magyaroknak. Az emberelőnyös játék során a magyar csapat nem tudott élni a lehetőséggel, de az emberhátrányos helyzetben Bálizs Bence, becenevén Brunya, védéseivel tartotta előnyünket.

Második harmad

A második harmadban a magyar válogatott nyomást gyakorolt, de a szlovén Rok Ticar egyenlített. A szlovénok több lövőhelyzetet is kialakítottak, de Bálizs Bence megállította őket.

Harmadik harmad

A záró harmadban a magyarok aktívan kezdtek, de a szlovénok veszélyes kontráikat is hárítani tudták. Ziga Mehle kiállítása után a magyarok nem tudtak élni az emberelőnnyel. A mérkőzés hajrájában Papp Kristóf góljával Magyarország ismét vezetést szerzett. A szlovénok a végén kapust cseréltek mezőnyjátékosra, de Bálizs Bence védéseivel megőrizte a magyar előnyt.

Jégkorong, divízió I/A-világbajnokság eredményei:

  • Magyarország–Szlovénia 2–1 (1–0, 0–1, 1–0)
  • Gólszerzők: Hári (8.), Papp (58.), ill Ticar (26.)
  • Románia–Japán 4–2 (2–1, 1–0, 1–1)
  • Olaszország–Koreai Köztársaság 8–1 (4–0, 0–1, 4–0)

A magyar válogatott korábbi mérkőzései:

  • Magyarország–Japán 3–1
  • Magyarország–Koreai Köztársaság 6–2
  • Magyarország–Románia 1-2
  • Magyarország–Olaszország 3–2, hosszabbítás után

A csapatkapitány, Erdély Csanád szerint a szlovén csapat tudásszintje jobb volt, de a szívük nem volt nagyobb, mint a magyaroké. A kapus, Bálizs Bence, aki a torna során frenetikus teljesítményt nyújtott, nagyban hozzájárult a csapat sikeréhez. A csapatmunka és az egységesség volt a kulcs a feljutáshoz, amit a csapat az utolsó harmad előtt az öltözőben tett megbeszélésekkel is erősített. Galló Vilmos is kiemelte a csapatként való küzdelmet, és nyilvánosan is bocsánatot kért MacAdamtől a korábbi kritikáiért, dicsérve a kapitányt a csapat vezetéséért és buzdításáért. Papp Kristóf, aki a feljutást érő gólt szerezte, elmondta, hogy ez a találat örökre emlékezetes marad számára. A magyar csapat először tudott első helyen zárni ilyen lebonyolítás mellett divízió I/A-ban, korábban 2008-ban, Szapporóban és 2015-ben, Krakkóban, valamint két éve, Ljubljanában a második helyről került fel az elitbe.

Galló Vilmos a csapat egyik meghatározó játékosa volt, aki a románok elleni vereség után kritizálta a szövetségi kapitányt, de később nyilvánosan bocsánatot kért, és elismeréssel szólt MacAdamről, mondván, hogy "le a kalappal" a kapitány előtt, amiért kiválóan kezelte a helyzetet. Bálizs Bence kritikus pillanatokban védett hatalmasakat, alapembere volt a sikernek, és minden nyilatkozó társa őt dicsérte. Hári János, aki hat pontjával (3 gól, 3 gólpassz) a torna legeredményesebbje volt, azt emelte ki, hogy a csapat hihetetlenül tudott koncentrálni a tornán, különösen az utolsó két mérkőzésen.

Sofron István szerint csodálatos érzés átélni ilyen történelmi sikert, és kiemelte, hogy a csapatot sokan temették a vb előtt, de most olyat értek el, mint még soha. Sipos Levente, a magyar szövetség főtitkára az MTI-nek elmondta, hogy hatalmas fegyvertény és siker, hogy egy hét alatt a férfi és a női válogatott is feljutott a világ élmezőnyébe. Kovács Zoltán, az MJSZ szakmai alelnöke, a nemzetközi szövetség Hírességek Csarnokának tagja azt hangsúlyozta, az elmúlt évek sorozatos feljutásai azt bizonyítják, hogy jó úton haladnak a csapatok.

A végeredmény: 1. Magyarország 11 pont, 2. Szlovénia 9 pont, 3. Olaszország 9 pont, 4. Románia 9 pont, 5. Japán 4 pont, 6. Koreai Köztársaság 3 pont

Magyarország és Szlovénia jutott fel a 16-os elitbe, a Koreai Köztársaság pedig kiesett a divízió I/B-be, ahonnan Ukrajna jutott fel, miután legyőzte Litvániát.