A magyar 11 évesek az alkoholfogyasztásban az élvonalban

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) friss tanulmánya szerint a magyar 11 évesek negyede már ivott alkoholt, ami aggodalomra ad okot. A fiúk körében ez az arány közel 30 százalék, míg a lányok esetében csaknem 20 százalék. Angliában még rosszabb a helyzet, ott az 11 évesek egyharmada, a 13 évesek több mint fele, a 15 éves lányok pedig nagyobb valószínűséggel rúgnak be, mint a fiúk.

A Glasgow-i Egyetem munkatársa, Jo Inchley szerint aggasztóak azok a jelek, amelyek szerint egyre több gyerek kezd el fiatalon inni. Inchley hangsúlyozza, hogy bár a szerek kipróbálása a felnőtté válás és a kísérletezés része lehet, az alkoholnak hosszú távú hatásai vannak az egészségre.

A WHO jelentése, amely Európát, Közép-Ázsiát és Kanadát vizsgálta 4500 iskoláskorú gyerek megkérdezésével, rámutat arra, hogy minél korábban kezdenek el inni a gyerekek, annál komolyabb problémává válhat az alkoholfogyasztás idősebb korukban. A jelentés kiemeli, hogy egyre elfogadottabbá válik a gyerekek alkoholfogyasztása, ami különösen problémás, mert az alkohol károsítja az agyat. Ezért a WHO felszólította az országokat, hogy tegyenek többet a gyerekek védelme érdekében.