Spanyol kormányfő lemondásának lehetősége

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök várhatóan hétfőn jelenti be, hogy távozik-e hivatalából, miután felesége ellen korrupció vádjával indult előzetes vizsgálat, amit az ügyészség bizonyítékok hiányában leállításra javasolt.

Spanyolországban politikai viharok kavarognak, mivel a szocialista miniszterelnök, Pedro Sánchez feleségét, Begona Gómezt befolyással való üzérkedéssel és korrupcióval vádolják. Sánchez a vádak hatására minden nyilvános szereplést lemondott, és elgondolkodik politikai jövőjén. A miniszterelnök szerint a támadások nem személyes hibákból, hanem politikai okokból erednek, és a folyamatos lejárató kampány miatt fontolóra vette a lemondást. A kormányfő azt is mérlegeli, mennyire megalapozottak a vádak és vajon előkerülnek-e bizonyítékok, amelyek alátámasztanák az ellene és felesége ellen irányuló gyanúkat.

A korrupciós botrány és a kormányfő ideiglenes visszavonulása a júniusi európai parlamenti és a katalóniai helyi választások előtt különösen kényes időszakban történt, ami a jobboldali ellenzéknek kedvezhet. Sánchez kormányzása alatt a szocialista párti politikus csak a függetlenségpárti katalán erők támogatásával tudott többséget szerezni, ami nem volt népszerű a spanyolok körében, különösen miután amnesztiát adtak két szakadár katalán vezetőnek.

A vádak háttere

Sánchez állítása szerint felesége ártatlan, és együttműködik a vizsgálatban résztvevőkkel. A vádak részletei nem ismertek, de a sajtóban megjelent információk szerint Gómez olyan magánvállalatokkal dolgozott együtt, amelyek állami pénzekhez jutottak. Egy 2020-as esetben a Gómez által vezetett kutatóintézet és a Globalia turisztikai cég közötti szponzori megállapodást említik, amely időszakban a Globalia cégcsoport 475 millió euró állami támogatást kapott a pandémia miatt.

Az ügyészség a Manos Limpias nevű szélsőjobboldali civilszervezet feljelentése nyomán indított vizsgálatot. A szervezet vezetője, Miguel Bernad azonban nem biztos a vádak megalapozottságában, és hangsúlyozza, hogy a feljelentés internetes híroldalak állításaira épült. Az ügyészség szerint nincs elegendő bizonyíték, ezért kérték az eljárás leállítását, de a bíróság még nem nyilatkozott az ügyben.

Megosztott ország

A 2018 óta hatalomban lévő Sánchez és szövetségesei szerint a miniszterelnök és felesége elleni támadások alaptalanok, míg az ellenzék szerint Gómez ügye nem politikai, hanem jogi kérdés, és a kormányfő elvonulása nem segíti a bizonytalanság megszüntetését.